Президентка Угорщини відвідала Закарпаття

28 листопада 2022

Після візиту до Києва, де президентка Угорщини зустрілась із президентом України Володимиром Зеленським, Каталін Новак 27 листопада прибула на Закарпаття.

"Першу неділю Адвенту (передріздв'яного періоду у католиків - прим. ЗУНР) президент республіки провела на Закарпатті, де запалила першу свічку Адвенту, а також відвідала церковну службу", – повідомили в дирекції комунікації офісу президента Угорщини. На своїй сторінці у Facebook Каталін Новак відзначила, що “вона поїхала до Києва, аби сьогодні бути тут, на Закарпатті”.

Каталін Новак у місті Берегово побувала у церкві, взяла участь у відкритті школи в селі Чепа, запалила першу свічку на віночку у рамках “Спільного Адвенту” на центральній площі Берегова та поспілкувалася з місцевими мешканцями.

Крім того, вона зустрілась із головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою. На зустрічі йшлося про гуманітарні проєкти, які реалізовуються разом з Угорщиною на Закарпатті, Київщині та інших регіонах України. “Усі ми знаємо пані Президентку як людину та високопосадовицю, котра всебічно підтримує Україну й засуджує збройну агресію терористичного утворення РФ щодо нашої країни” – зазначив Віктор Микита.

За його словами, Каталін Новак розповіли про безпекову ситуацію в регіоні, співпрацю з українськими угорцями та героїзм тих представників громади, які у складі ЗСУ захищають незалежність країни на фронті. Оскільки на зустрічі була присутня голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, народна депутатка Юлія Гришина, то, ймовірно обговорювались освітні питання угорської меншини.

Як писав ЗУНР, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан спровокував скандал появою на футбольному матчі в шарфі, на якому в складі Угорщини будо зображено частини України, Словаччини, Румунії, Сербії, Хорватії та Австрії.