Петиція щодо виїзду за кордон студентів-чоловіків набрала необхідних 25 тис. голосів

5 жовтня 2022

Петиція на сайті президента про скасування заборони виїзду чоловікам, які є студентами іноземних вишів, набрала необхідну кількість підписів для розгляду. Наразі на неї має відреагувати Володимир Зеленський.

Автор такого документа — Тарас Сивуха. У тексті він підкреслює, що можливість виїжджати має бути в усіх студентів-чоловіків закордонних вишів.

– Прошу офіційно надати дозвіл на перетин державного кордону студентам-чоловікам (18-60 років), які навчаються в закордонних навчальних закладах за програмами бакалавра, магістратури або аспірантури. Йдеться про тих, хто вступив до 24 лютого 2022 року та після цієї дати, –  йдеться у петиції на сторінці електронних звернень.

За словами чоловіка, що на кордоні діють "негласні" правила, бо випускають з документами, яких немає в офіційному переліку. Разом із тим забороною на виїзд обмежують певні права та свободи.

– Кожен має право на освіту та наукову або творчу самореалізацію в незалежності від віку або статеву приналежність громадянина. Освіта – це інвестиція в майбутнє та спосіб побудови суспільства рівня Европейського Союзу. Ми не можемо бути європейцями з радянським менталітетом і способами врегулювання питань прав людини, – додає автор петиції.

Наразі петиція налічує 25 118 підписів.

Нагадаємо, що наприкінці вересня на КПП Шегині побили й накинули кайданки хлопцям‑студентам, що влаштували протест проти необґрунтованої заборони виїздити їм за кордон для продовження або початку навчання в Европейських вишах.