13 липня 2022

Польський євродепутат: «Сьогодні німці намагаються змусити Польщу поділитися з ними газом, бо з нами вони ділилися своїм газом під час Другої Світової війни»

Поширити / зберегти:

Йоахім Брудзиньскі (Joachim Brudziński), польський посланець до Європарламенту, процитував запис «одного зі своїх друзів» під час дискусії про відновлювані джерела енергії.

— Сьогодні Німеччина намагається змусити Польщу ділитися з ними газом, тому що вони ділилися з нами своїм газом під час Другої Світової війни, — сказав євродепутат від PiS, правлячуї останні роки партії в Польщі.

На його слова покликався депутат від Громадянської Коаліції [опозиційна сила в Польщі] Марцін Кервіньскі (Marcin Kierwiński). За словами Кервіньского, «грубі жарти демонструють жахливе обличчя ПіС».

Йоахім Брудзінський взяв участь у дискусії в студії державного телебачення про відновлювані джерела енергії. Опозиційні політики критикували прем'єр-міністра Матеуша Моравецького за, на їхню думку, неефективні дії в цьому питанні. Його дії захищав Брудзинський. На якомусь етапі розмова зайшла про заяву голови Європейської народної партії Манфреда Вебера, який запропонував країнам Євросоюзу ділитися газом.

– Ідею Вебера про те, що такі європейські країни, як Польща, повинні ділитися газом, на щастя, було включено до загальних засад, як і атом [йдеться про атомну енерґетику], проти спротив ідіотів, які намагалися за всяку ціну відстоювати лише енерґетику з відновлюваних джерел енергії, – сказав, серед іншого, депутат Європарламенту від ПіС. .

– Він каже про про російське вугілля. Сьогодні Німеччина закупила практично всі поставки вугілля з Колумбії, і ця наївна риторика, що якщо ми повністю перейдемо на зелену енергетику, ми будемо в безпеці, тому що [так робить] Данія, Німеччина, — сказав він, звертаючись до депутата PSL.

— Знаєте, один із моїх друзів дуже різко і зворушливо сказав: сьогодні Німеччина намагається змусити Польщу ділитися з ними газом, тому що вони ділилися з нами своїм газом під час Другої світової війни, — додав Брудзиньскi.

Саме на ці слова Брудзиньского й послався очільник Громадянської Платформи Марцін Кервіньскі. Сам Брудзинський знову згадав свою заяву того самого дня.

— Багато говорять про російську аґентуру та її ефективність у маніпулюванні та поширенні дезінформації. Але не менш ефективні ті, хто охороняє німецькі інтереси на Віслі. Не встигнеш розкритикувати та згадати німецькі злочини, як відразу чути виття, — написав суспільних мережах євродепутат від Права і Справедливості. 

«Німецьке питання» у заявах політиків ПіС

У грудні минулого року Ярослав Качиньскі (Jarosław Kaczyński) на засіданні клубу PiS у Сеймі заявив, що «Німеччина хоче побудувати Четвертий Рейх». Це викликало хвилю коментарів, не лише політичних, а й публіцістичних, рівнож і за кордоном.

У червні цього року в Сохачеві голова партії Право і Справедливість знову підняв німецьку тему.

– Коли оли ми повідимоли, що будемо серйозно озброюватися, німці відповіли, що будуть так само. Отже, цей механізм запрацював. Чи хочуть німці озброюватися проти Росії чи проти нас — я не знаю, але в будь-якому разі вони озброюються, -— сказав Качиньскі.

Цю заяву підтримав Марек Сускі (Marek Suski), депутат від ПіС і соратник Качиньского.

— Можливо, у мене алергія, але коли я чую, що Німеччина починає озброюватися, я почуваюся некомфортно, — сказав він в інтерв'ю Радіо Плюс, зазначивши, що німці одного разу вже напали були на Польщу.

Заразом Качиньскі під час згаданої промови в Сохачеві повернувся і до теми військових репарацій з Німеччини.

— Вони ще не розрахувалися з нами до кінця за Другу Світову війну, — сказав він. І додав, що зараз хороша можливість нагадати Берліну про репарації. – У політиці є щось на кшталт «таймінгу»: мить, коли треба висувати якісь вимоги. Властиво саме той правильний момент зараз і наближається, коли треба вдарити кулаком по столі.

Очевидно, що другим ударом по столі має стати питання про «креси всхудні»...

Джерело тез польських політиків: TVP24

 

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР