Польща офіційно затвердила свою "фактуру" Німеччині за Другу Світову війну.

3 жовтня 2022

Міністр закордонних справ Збіґнєв Рау підписав дипломатичну ноту про військові репарації, яка буде передана німецькій дипломатії. У ній висловлюється переконання міністра закордонних справ Польщі, що сторони повинні вжити негайних кроків до постійного, всеосяжного та остаточного, правового та матеріального розв'язання питання наслідків аґресії та німецької окупації у 1939-1945 роках. Таке врегулювання дозволить польсько-німецьким відносинам базуватися на справедливості та правді — вважає польська сторона.

За словами Рау, цей реґламент має включати, зокрема, забезпечення належної співпраці у вшануванні пам’яті польських жертв Другої світової війни та вжиття ефективних заходів з боку німецької влади, щоб представити своєму власному суспільству справжню картину війни та її наслідків, особливо шкоди та шкоди, заподіяної Польщі та полякам.

– Такий регламент дозволить польсько-німецьким відносинам базуватися на справедливості та правді, призведе до закриття болючих розділів минулого та забезпечить подальший розвиток двосторонніх відносин у дусі добросусідства та дружньої співпраці, – підкреслив голови МЗС Польщі, передає польський портал tvn.24.pl.

Збіґнєв Рау наголосив, що ця постанова повинна передбачати виплату Німеччиною компенсації за матеріальну та нематеріальну шкоду, завдану польській державі аґресією та окупацією в часі Другої Світової війни, компенсацію жертвам цих нападу та окупації та членам їхніх сімей за шкоду та шкоду, заподіяну. їм, а також системне розв'язання питання пограбованих польських культурних цінностей та архівів.

– Це також має включати, — зазначив очільник польського МЗС, — повернення активів і пасивів польських державних банків, викрадених німецькою державою в 1939-1945 роках, погашення дебіторської заборгованості, що виникла в результаті пограбування кредитних спілок Рейху, забезпечення повна реабілітація вбитих діячів довоєнної польської меншини в Німецькому Райху та відшкодування збитків, завданих організаціям польської діаспори в Речі Посполитій.

Нагадаємо, що 1 вересня, в день чергових роковин початку Другої світової війни, яка розпочалася вторгненням сил Вермахту в західні терени Польщі, було офіційно оприлюднено Рапорт, на підставі якого польська влада в оглядовому майбутньому планує впроваджувати ті чи інші дипломатичні та політичні дії.

Згідно з цим Рапортом, Німеччина мусить Польщі виплатити 1,3 трильйона евро за всі збитки і шкоди, заподіяні їй в 1939‑45 роках.

Через два тижні потому Польща виставила «пред'яву» і Росії. Щоправда, порівняно з рахунком Німеччині – це лише незначний дріб'язок: йшлося про реституцію кількох десятків примірників давніх картин з музеїв Польщі, вивезених по Другій Світовій до СССР.

Наразі це все, що стосується претензій Польщі до Східної сторони поділу Польщі в 1939 році.

Очевидно, тут йдеться про таку собі тактичну хитрість: Польща покищо не чується в силі «воювати» на два фронти. Зрештою, воно і не потрібно: з колишніми «всхудними кресами» зараз вигідніше таки працювати за технологією «пряника», а не батога.

Але що цікаво! В своїй презентаційні промові щодо Рапорту, «не перша особа Польщі, але й не друга» – себто Ярослав Качиньскі згадав, що, мовляв, злочини Німеччини стосувалися всіх громадян тодішньої Польщі, незалежно від їхнього етнічного походження чи національності.

Правда, виразно він згадав тільки євреїв та поляків єврейського походження. Але загалом натяк пана Качиньского цілком зрозумілий. Така собі обмовка за Фройдом.

Нагадаємо, що до складу міжвоєнної Польщі серед «інших національностей» входили й мешканці Галичини та Волині, які внаслідок сепаратистської змови між Пілсудскім та Петлюрою були в 1920 році віддані зі складу УНР до Другої Речі Посполитої.

Тож цілком можливо, що на поточну мить офіційні речники Польщі будуть виступати такими собі адвокатами всіх тодішніх мешканців країни перед Німеччиною.

Ну а як виб'ють бодай якісь гроші з німців – тоді почнуть нову кампанію: вже виставляти рахунки нападнику на східні кордони Польщі в 1939 році.

Так що найцікавіше, треба так розуміти, ще попереду...