Польща таки може бути втягненою у війну в Україні. Справа у лоґістичних центрах та аеропортах, через які йде зброя для ЗСУ

3 жовтня 2022

Таке побоювання вислови американських сенатор. На думку Марко Рубіо, таким чином Путін може спробувати зірвати поставки зброї до України.

Російська армія втратила ініціативу на фронті та відступає. Через це Путін може наказати завдати ударів по місцях розподілу військової допомоги Україні навіть на території країн НАТО, зокрема Польщі.

Таке припущення 2 жовтня в програмі State of the Union на телеканалі CNN висловив сенатор-республіканець від Флориди Марко Рубіо, повідомляє Дзеркало Тижня.

Путін непередбачуваний і після важких поразок на фронті може вдатися до відчайдушних кроків, вважає Марко Рубіо, який працює в комітеті з розвідки Сенату США.

– Якщо він [Путін – ред.] вирішить, наприклад, що озброєння НАТО, озброєння Європи і озброєння США для України не просто призведе до того, що він програє війну, але й підірве його контроль над владою… цілком можливо, що він може в кінцевому підсумку завдати удару по деяких з цих місць розподілу, через які надходять ці постачання, в тому числі всередині Польщі, – сказав сенатор.

Він зазначив, що такий сценарій вважає навіть більш імовірним, ніж застосування ядерної зброї проти України, ризик якого зараз активно обговорюють.

Також Рубіо заявив, що не уявляє сценарію, за яким Росія виграє війну в Україні. На його думку, у російської армії є лише два варіанти: або намагатися утримувати фронт і це може затягнутися на роки, або і надалі відступати від натиску українців.

Зрозуміло, що у випадку будь‑якого прояву аґресії проти Польщі – країни НАТО зреагують миттєво. Можна ще сумніватися в такій реакції з боку Західного блоку, скажімо, Латвії, але точно не з Польщею.

Разом тим, слова американського сенатора цілком суголосно звучать з заявами політичних сил ультраправого крила польського політикуму, які постійно і доволі послідовно та голосно заявляють про те, що підтримуючи аж так сильно, особливо в мілітарнім вимірі Україну – нинішня влада Польщі втягує все глибше і глибше країну в «чужу війну».

По суті Марко Рубіо непрямо це й підтвердив. За що, звісно, ультраправі сили Польщі йому красненько дякують. І тепер це дає їм привід ще масштабніше, але тепер вже ґрунтовніше розвивати протиукраїнські настрої в Польщі та започатковану ними в серпні 2022 року акцію під гаслом «Stop ukrainizacji Polski».

Риторика буде на кшталт: «Не хотіли слухати нас – от ось вам вже й самі американці кажуть, що Польща перебуває під ударом!»

Мовляв, обирайте тепер, поляки: й далі триматися тої незрозумілої України, чи таки почати перейматися своїм власним домом?

А варто зауважити, що в польське суспільство має вже дуже давні, навіть ще з комуністичних часів, якби це парадоксально не звучало, – проамериканські симпатії! А тому чемно дослухається, що там кажуть з Вашинґтоньського «жонду» (уряду).

І тут, як ніколи виявиться доречним відкриття відкриття, зроблене на нещодавньому з'їзді маршалків.

(Маршалек воєвудства – посада, що приблизно відповідає статусу голові обласної ради з тієї відмінністю, що воєвудство є територіяльно і чисельно в рази крупнішою одиницею за пост‑сов'єцькі області. Воно радше відповідає нашим історико‑етнографічним краям: Галичина, Поділля, Волинь, Буковина, Слобожанщина тощо – прим. ЗУНР).

Поляки раптом для себе відкрили, що переважна більшість учнів‑східняків не те що не вміє писати, рідною, здавалося б, українською мовою – але й не розуміють її взагалі.

Тобто в руках ультраправих політиків цей факт зіграє роль потужного додаткового козиря в їхніх риториці, що війна в Україні – є чужою для поляків війною.

Мовляв, там одні русскі проти інших, трохи менших русскіх воюють – а Польща яким боком до цих розбірок?