10 липня 2022

У суботу, 9 липня, на ІІІ програмі Польського радіо вийшла програма, присвячена 11 липня, коли в Польщі відзначають Національний день пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої.

Поширити / зберегти:

Під час програми радник польського президента Павел Салек (Paweł Sałek) повідомив, що Анджей Дуда (Andrzej Duda) візьме участь в офіційному святкуванні Національного дня пам’яті жертв ґеноциду у Варшаві.

Представник Канцелярії президента Польщі також послався на п’ятничний виступ о. Тадеуша Ісаковича-Залеського, який в ефірі Radio WNET звинуватив президента в тому, що «він був у Києві і не сказав про це [трагедію на Волині в 1943 році — примі. ред.] ні слова», стверджують Kresy.pl.

– Кілька років тому був символічний візит президента, де на полі, де колись було польське село, він поклав вінок і квіти, щоб вшанувати пам’ять тих громадян ІІ Речі Посполитої, які жили на тій території, – сказав Павел Салек.

Він згадав події чотирирічної давнини, коли Дуда їздив на Волинь перед річницею «кривавої неділі». Це був його єдиний офіційний візит в Україну в такому контексті з початку його першого президентського терміну в 2015 році.

– Проте сьогодні ми маємо зовсім інші обставини, пов’язані з війною в Україні – і це основна проблема і основна річ, – сказав Салек.

Треба так розуміти, що по припиненню війни в Україні, обставини знову зміняться: і тоді Польща вже не «підзабувати» трагедію на Волині.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР