23 вересня 2022

До чеських навчальних закладів записалося близько 66 тисяч українських біженців, з яких близько 10 тисяч фактично їх не відвідують, заявив заступник міністра освіти Чехії Ян Мареш на засіданні профільного парламентського комітету.

Поширити / зберегти:

За його словами, реально навчається приблизно 51 тисяча дітей. Точні дані у Міністерстві освіти та культури з'являться наприкінці вересня, повідомляють місцеві ЗМІ.

За даними відомства на 12 вересня, у школах Чехії зареєстровано 66 163 дітей українських біженців.

– З них близько 10 тисяч – у дитячих садках, 51 тисяча – у початкових школах, 4,5 тисячі – у загальноосвітніх школах, решта – у консерваторіях та вищих професійних навчальних закладах, – підрахував чиновник.

За його словами, на цю мить школу реально відвідують близько 56 тисяч учнів, ще 10 тисяч не розпочали навчання.

Він нагадав, що у разі відсутності без поважної причини протягом 20 днів дитина може бути відрахована зі школи.

Принагідно варто зазначити, що низка відгуків від українських переселенців в Польщі свідчить, що тамтешній шкільний рівень освіти відчутно відстає від рівня пересічної української школи.

Зокрема це пов'язано з тим, що там йдуть до першого класу діти з 7 років, а не шести. Приходячи до школи, більшість з них не вміє читати навіть на початковому рівні. Програма з математики – цієї основи основ всіх наук, а тим паче в нашу цифрову добу – відстає щонайменше на один рік. А домашнього завдання, порівняно зі школами в Україні, майже взагалі не задають.

Тож недивно, що середньостатистичний учень чи учениця з української школи, потрапляючи в свій клас за віком – стає там мало не вундеркіндом.

Відтак, не дивне й бажання Польської влади якомога більше дітей з України поскорше асимілювати та поглинути, почати ліпити з них переконаних поляків.

Інші країни Европи, як бачимо, так само не проти покращити власні демографічні проблеми «нормальними білими людьми» з України.

Але недивним також є бажання тисяч українських школярів та їхніх батьків триматися онлайн навчання в своїх рідних українських школах – не слугувати «одиницями» для покращення різних статистик в країнах Европи, і насамперед Польщі.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР