12 вересня 2022

Зеленський придумав, як забезпечити Польщу необхідним обсягом електрики – доручив прискорити реконструкцію лінії електропередачі від Хмельницької АЕС до міста Ряшів в Польщі. Зобов'язав завершити роботи до 8 грудня.

Поширити / зберегти:

– У розвиток вчорашніх домовленостей з головою уряду Польщі Моравецьким я провів, як і обіцяв йому, нараду щодо питань підтримки наших польських братів протягом цієї осені й зими, нашої енергетичної співпраці з Польщею. Доручив прискорити реконструкцію лінії електропередачі від Хмельницької АЕС до польського міста Жешува – першого міста-рятівника. Дякую тобі, Жешуве.

Нагадаю, що це особливе звання було присвоєне Жешуву ще навесні за надзвичайно вагому допомогу Україні. Маємо завершити до 8 грудня цю реконструкцію й забезпечити Польщу необхідним обсягом електрики, — сказав президент Зеленський у суботньому вечірньому зверненні.

Водночас Зеленський підкреслив, що це все можливо за умови збереження нормального контролю України над Запорізькою атомною станцією.

– Працюємо заради необхідних міжнародних рішень для цього, – додав він.

Окрім суто електрики, на Польщу піде й вугілля з України.

Президент розповів, що доручив Кабміну опрацювати можливість термінового постачання Польщі 100 тисяч тонн енерґетичного вугілля вже зараз.

– Ми маємо на цей час достатні обсяги для себе й можемо допомогти нашим братам підготуватися до цієї зими, – зазначив Зеленський.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначав, що Україна може експортувати до Польщі 100 тисяч тонн вугілля.

– Запаси вугілля на наших складах майже 2 млн тонн, це в 2,5 рази більше, ніж на цю дату минулого року. Тому готові підставити плече підтримки нашим польським друзям, – сказав Шмигаль.

Реакція Зеленського на вказівку польського прем'єра була блискавичною!

Буквально 9 вересня президент Володимир Зеленський повідомив, що Польща звернулася до України з проханням допомогти експортом електроенерґії – і вже за день була відповідь, що це буде забезпечено.

Цікаво, що це всі дії відбуваються на тлі постійних закликів мерів міст та містечок Західної України серйозно запасатися дровами та засобами обігріву, що можуть працювати на дровах чи спресованих брикетів.

Власне, з тих самих міст, де найбільше прийнято переселенців зі Сходу.

Цікаво, що місто, яке польською мовою називається Rzeszów [жешув] – має давню, і можна навіть сміливо сказати первинну історичну назву: Ряшів – за деякими першоджерелами навіть Рєшів.

Але президент України з поміж можливих варіянтів чомусь підкреслено обирає саме польську транскрипцію назви цього стародавнього Галицького княжого міста.

Очевидно, що йому відверто байдужа і історія Галичини, й стан справ з теплом цієї зими в Західній Україні. Мовляв, виживали якось ті «западєнци» всі останні 30 літ – то й цю зиму пережиють якось вже самі.

Головне, аби в достатній кількості ЗУ постачала гарматне м'ясо для нинішнього «найвеличнішого лідера сучасної епохи».

Бо як йому тоді звітувати про перемоги на Східному фронті перед світом, а особливо – перед польським істеблішментом?

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР