"На трасі і їмо, і спимо". На Буковині черга з вантажівок до кордону сягає 30 кілометрів — водії чекають по тижню (ВІДЕО)

8 вересня 2022

Від початку повномасштабної війни черги з вантажівок до кордону з Румунією почали збільшуватись. Це пов’язано з зупинкою експорту через морські порти та неготовністю автомобільних пунктів пропускати таку кількість машин. Порубне — наразі єдиний автомобільний пункт пропуску в Чернівецькій області. За 30 кілометрів від нього — черга з вантажівок не завершується.

У середньому водії чекають тиждень, аби перетнути кордон з товаром. За добу проїжджають приблизно сім кілометрів, розповідає Суспільному водій Олександр.

Досвідчені водії готуються до перебування в черзі заздалегідь: беруть з собою змінний одяг, домашню їжу на кілька днів. Душ приймають у воді з каністр, до яких прилаштовують лійку.

– Є умови там, де заправки, а тут — просто ліс і розбите узбіччя. Ми живемо в кабіні, спимо на матрацикові, — каже Олександр.

У машинах водії мають холодильники та кемпінгові балони, завдяки яким підігрівають їжу та воду. За тиждень перебування у черзі водії знайомляться між собою. Відтак разом готують, грають в настільні ігри та дивляться фільми чи відео.

– Я в ТікТок заходжу, Facebook. Добре, що є телефони, то кіно якесь можна подивитися — так час вбиваємо. А якщо немає інтернету, тоді тяжко. Тоді беремо якусь книжку, якийсь журнал читати, — каже водій Йосип.

Черги до Порубного можуть зменшитися після відкриття двох нових пунктів пропуску в області, які зараз добудовують, розповідає начальник обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк.

За його словами, відкриття КПП "Дяківці" та "Красноїльськ" планують через місяць.

– Якщо врахувати повний спектр послуг, які мають відбуватися на митниці, то відкриття може відбутися до кінця року. Але проїзди й оформлення автомобілів, які так необхідні станом на сьогодні, я думаю, запрацюють вже в жовтні, — говорить Запаранюк.

Водночас Запаранюк каже, що потрібно враховувати навантаження на митні пункти пропуску в Україні через майбутній збір урожаю сої та кукурудзи, які також перевозитимуть.

У серпні на добудову пунктів пропуску "Дяківці" та "Красноїльськ" з резервного фонду держбюджету виділили 115 мільйонів гривень. На Дяківцях облаштовують робочі місця, а до Красноїльська — доробляють дорогу.