Новини



Харківські переселенці відкрили кондитерську в Ужгороді


Експансія переміщеного бізнесу зі сходу на Закарпаття триває. До войська нікого не кличуть.

Подружжя Юрія і Марії Капінусів з Харкова переїхавши в Ужгород започаткувало нову справу та активно займається волонтерством: про своє місто досі не забувають.

— Ужгород обрали не випадково. По-перше, близько до кордону, а по-друге, у нас там друзі, які запропонували допомогу із житлом. У Харкові ми лишили все наше життя, проте зоставатися було неможливо, — розповідає Юрій Суспільному.

В Харкові подружжя мало бізнес: впродовж останніх восьми років продавали хлібопекарську сировину: складники що входять до складу хліба, тістечок, тортів тощо.

— Починати те саме в Ужгороді було недоцільно. Це дуже дорого, великі ризики, та й тут уже є свій сформований ринок. Треба було вигадувати щось мобільніше, — каже чоловік.

Тож Юрій пригадав минуле, коли працював кондитером, і разом із дружиною вони засукали рукави. Винайняли приміщення, завезли обладнання.

Сьогодні кондитерська випікає близько 100 тістечок на день. Це переважно класичні десерти, проте є і цікаві авторські рецепти. Наприклад, банановий медовик, французькі торти зі смаком розмарину, груші та лимону тощо.

Свої вироби східні підприємці спродують в каварни та ресторації Ужгорода. Частину смаколиків Юрій і Марія роздають безкоштовно переселенцям. Допомагають і ЗСУ: передають військовим не лише власні солодощі, а ще й амуніцію.

Нажаль, харківське подружжя так ніде і не уточнило, що дає їхньому бізнесу «близькість до кордону», як їхня справа з цим корелюється.

Хіба зіграв той психологічний чинник, притаманний багатьом східнякам, що Підкарпаття — то вже, по суті, якась «заграниця».

Дивно також, що наразі жодна військово-комісарська «жандармерія» за харківським переселенцем чомусь не бігає і не намагається його призивати навіть близько — на відміну від місцевих «селянських синів».

А чоловік же на виду, тай судячи зі світлини — саме в розпалі призивного віку.

Цікаво, чого це комісаріати не кличуть його бігти захищати рідний Харків, натомість ловлять для цього Підкарпатців та мешканців Західної України загалом?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?