Олег Хавич, 14 жовтня 2024

Після викриття у Рівному групи із майже трьох десятків осіб, які рятували чоловіків від мобілізації, у місті фактично почалися облави на ухилянтів, організовані співробітниками СБУ, поліції та Нацгвардії.

Поширити / зберегти:

У Рівному співробітники СБУ розпочали масові облави на ухилянтів

В п’ятницю, 11 жовтня, у Рівному десятки людей в камуфляжах та зі службовими собаками стали перевіряти документи у чоловіків. Як повідомили в Управлінні СБУ у Рівненській області, йдеться про «контррозвідувальні заходи».

«Безпекові заходи відбуваються спільно з Національною поліцією, Національною гвардією та іншими складовими Сил оборони України з урахуванням правового режиму воєнного стану. Під час їх проведення можливі обмеження проходу та проїзду територіє ю міста, перевірка документів громадян та огляд автомобілів. У випадку виникнення обґрунтованих підозр щодо окремих осіб, може проводитися їхня додаткова перевірка. Крім того, здійснюється огляд території та приміщень загального користування для виявлення заборонених предметів», – сказано в повідомленні СБУ. Скільки триватимуть облави – невідомо.

За інформацією СБУ, головна мета всіх цих дій – протидія ухиленню від мобілізації. «У зв’язку з останніми подіями, а саме викриттям у Рівному злочинної групи із 29 осіб, які заробляли на ухилянтах, співробітниками СБУ регіону здійснюються перевірки з метою запобігання та нейтралізації загроз розвідувально-підривної діяльності проти нашої держави, упередження провокацій, підвищення безпеки громадян в умовах російської збройної агресії проти України, а також превентивні заходи з метою запобігання будь-яких корупційних злочинів, пов'язаних з ухиленням від мобілізації», – заявила речниця обласного управління СБУ Анна Свінціцька-Савчук.

Справді, 9 жовтня Служба безпеки України та Національна поліція оголосили про ліквідацію у Рівному масштабної корупційної схему ухилення від мобілізації. За матеріалами справи, оборудку організувала очільниця місцевого агентства нерухомості та дві її підлеглі, які залучили до незаконної діяльності 26 медичних працівників. Серед них – посадовці медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) обласного центру.

За гроші ухилянтам допомагали уникнути мобілізації на підставі підроблених документів про наявність важких хвороб серця або нервової системи. Для реалізації схеми повністю фальсифікували історії хвороб чоловіків, зокрема щодо перебування на стаціонарному лікуванні. У подальшому на підставі цих документів представники лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій готували висновки про непридатність «хворих» до військової служби. Вартість таких «послуг» становила від 15 до 20 тисяч доларів з одного клієнта.

Для пошуку потенційних клієнтів організатори оборудки використовували напрацьовані зв’язки агентства нерухомості. Отримані прибутки розподіляли між усіма учасниками схеми. Проте правоохоронці затримали лише трьох організаторів схеми під час передачі 16 700 доларів США від нового ухилянта. При обшуках у затриманих було виявлено понад 14 млн грн. Також вилучено підроблені медичні висновки, чорнові записи, мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами злочинів. При цьому про загальну кількість врятованих від мобілізації чоловіків інформації не було.

«Наразі затриманим повідомлено про підозру ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). Вони перебувають під вартою, їм загрожує до 5 років тюрми. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупції, у тому числі ухилянтів, які скористалися їхніми послугами», – повідомили тоді правоохоронці.

Проте, судячи з розвитку подій, «клієнти» вирішили не чекати затримання вдома, тож їх спробували впіймати їх на вулицях та в торгових центрах Рівного. «СБУ просить громадян із розумінням поставитися до можливих незручностей та належним чином реагувати на законні дії та вимоги правоохоронців, мати з собою документи, що посвідчують особу. Наголошуємо, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу законності, конституційної недоторканності прав і свобод громадян», – знущально сказано у повідомленні спецслужби.

Своєю чергою, начальник Рівненської обласної військової адміністрації (ОВА) Олександр Коваль 9 жовтня скликав термінову нараду за участі керівників медзакладів області, їхніх профільних заступників, а також голів медико-соціальних експертних комісій. А 11 жовтня голів МСЕК зібрали в Рівненській ОВА окремо, і посадовці спільно зі співробітниками СБУ оголосили їм офіційне застереження. «Стосується воно недопустимості вчинення протиправних дій керівниками медико-соціальних експертних комісій. А також наслідків і відповідальності за ці дії», – написав у своєму телеграм-каналі губернатор.

Наразі про якісь конфлікти в ході облав інформації немає, проте місцеві телеканали рясніють коментарями мешканців Рівного, які не вбачають жодних порушень у діях правоохоронних органів. Всі як один опитані кажуть: якщо і здійснюють перевірки, то точно роблять це законно. Також люди різко критикують ухилянтів. «На думку рівнян, у час повномасштабного вторгнення жодних відкупів від служби бути не може. А якщо хтось не хоче виконувати свої обов’язки, то за це необхідно відповідати перед законом», – йдеться, наприклад, у сюжеті телекомпанії ITV.

Зварювальний апарат – друг ухилянта

Кожного тижня в Закарпатті десятки українських чоловіків намагаються потрапити до країн Європейського Союзу – Словаччини, Угорщини та Румунії. Вже звичними стали повідомлення про різні способи перетину кордону в лісах, горах чи через річку Тиса. Однак на минулому тижні з’явилася новина, яка заслуговує на місце в майбутньому «Музеї Української стіни» (за аналогією з «Музеєм Берлінської стіни», де зібрані історії людей, які її намагалися перетнути).

Унікальний спосіб втечі з України вигадав один зі зварювальників, який працював на КПП «Тиса» на українсько-угорському кордоні. Чоловік протягом всього часу проведення робіт на цьому об’єкті вирізав частини металоконструкції мосту. Таким чином він проклав собі шлях до Угорщини.

Про інцидент розповів близький до СБУ ужгородський журналіст Віталій Глагола. За його словами, цей зварювальник готував шлях до втечі доволі тривалий час. Знаючи особливості конструкції мосту, він крок за кроком прорізав собі «вікно» до сусідньої держави.

«Подія трапилася ще у вересні 2024 року, але стала відома мені лише зараз. Зварювальник втік через самостійно вирізану дірку в мості до Угорщини. Це був один із ремонтників на КПП «Тиса» на Закарпатті», – написав Глагола у своєму Телеграм-каналі 8 жовтня. Журналіст окрім інформації також поділився ексклюзивними кадрами конструкцій мосту.

У Держприкордонслужбі інцидент досі не прокоментували. А Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Закарпатській області, ніби нічого не сталося, повідомила про продовження ремонтних робіт на КПП «Тиса».

«На смугах вантажного та пасажирського рухів проводиться заміна асфальтобетонного покриття. Водночас, за підтримки Проекту USAID «Економічна підтримка України» на пасажирському напрямку встановлюються модульні будівлі, що використовуватимуться як офіси для особового складу митної та прикордонної служб. До модулів підводять електроенергію та інші інженерні комунікації, що дозволить їм повністю стати функціональними та здійснювати митно-прикордонний контроль і оформлення.

З угорського боку кордону дорожники за графіком проводять асфальтування вантажного напрямку прикордонного мосту через ріку Тиса, що у межах суміжної сторони. Проїзд великогабаритного транспорту через міст в обидва напрямки здійснюється поетапно через пасажирську ділянку мосту. КПП «Тиса» працює в штатному режимі в обох напрямках», – сказано в повідомленні. Правда, з угорського боку ніхто через прорізане в конструкціях мосту «вікно» в Україну дістатися не намагається.

Скандал навколо спецінтернату для дітей на Львівщині триває

На минулому тижні відбувся новий виток скандалу навколо навчально-реабілітаційного центру для дітей у Великому Любіні Львівській області. Виявилося, що над вихованцями не лише чинили насильство – діти поскаржилися на елементарну нестачу їжі та примус до копання могил і підготовки тіл померлих до поховання.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець 10 жовтня повідомив, що продовжує тримати на особистому контролі питання щодо дотримання прав та інтересів вихованців інтернату.

«7 та 8 жовтня представники омбудсмена відвідали заклад, де в той момент проводилась індивідуальна оцінка потреб дітей із залученням фахівців із соціальної роботи та психологів. Вони відзначили, що діти були обережними у висловлюваннях. З цього зробили висновок, що працівники закладу, ймовірно, роз’яснили дітям, що можна говорити, а що ні. Проте під час тривалого спілкування окремі діти розкривалися та розповідали, що зазнавали психологічного тиску, насильства, погроз. Інші повідомляли, що були свідками вчинення насильства над іншими вихованцями закладу.

Окрім того, навіть після виявлення порушень у закладі, діти продовжують скаржитися на якість харчування та нестачу їжі. Один із вихованців розповів, що підпрацьовує у сфері ритуальних послуг: копає могили, підготовлює тіла померлих до поховання, відспівує їх. У такому віці це може спричинити важкі психологічні наслідки та свідчить про ознаки експлуатації дитячої праці», – написав Лубінець у соціальних мережах.

Раніше омбудсман повідомляв, що, за свідченнями дітей, директор центру здійснював дії сексуального характеру щодо дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за «погану поведінку» чи порушення розпорядку дня. За словами посадовця, діти зверталися зі скаргами до правоохоронців, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти Львівської ОВА, однак ті ніяк не відреагували, а директор закладу бив палицями та принижував тих, хто скаржився.

«Дії Львівської обласної військової адміністрації мають продемонструвати рішучість у поновленні прав дітей, стабілізації їхнього стану та уникнення невиправданої бюрократизації процесу», – підсумував Лубінець. Своєю чергою, заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін 10 жовтня повідомив, що у спецзакладі вже призначена нова тимчасово виконуюча обов’язки директора, «яка є професіоналом в цій сфері».

«Це необхідний крок для забезпечення стабільної роботи закладу в такий важкий час, коли кожного дня в закладі відбуваються перевірки, слідчі дії тощо», – зазначив Кулепін. При цьому, хоча поліція відкрила низку кримінальних проваджень, зокрема, і за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України (сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи), про підозру наразі нікому не повідомлено. 

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР