Молодь відправлять на війну: В Інтернеті продається база даних українських призовників від 18 до 25 років

27 вересня 2024

До мережі Інтернет потрапила оновлена база даних військового обліку з особовими даними українців віком від 18 до 25 років. Як запевняють «продавці», ці молоді люди підлягатимуть мобілізації. Імовірно, витік стався з Міноборони України, але офіційних заяв із цього приводу не було.

Буквально днями на одному з найбільших міжнародних «тіньових» форумів Breachforums з'явилося оголошення про продаж нової бази даних майбутніх мобілізованих. «Продавці» просять за неї «3000 євро чи щось цікаве», запевняючи, що у них в руках перебувають особові дані українських чоловіків віком від 18 до 25 років, яких мають відправити на війну з агресором. Усього понад 678 тисяч рядків із датами народжень, адресами, номерами телефонів та вказівками на регіональні ТЦК.

Американський сенатор Ліндсі Грем ніби знав заздалегідь, коли заявляв, що цієї осені у ЗСУ буде серйозне поповнення: «Ви боретеся за своє життя, тож слід йти служити всім, а не у 25 чи 27 років. Нам потрібно більше людей. Тож я сподіваюся, що незабаром буде просування щодо закону про мобілізацію, щоб восени у вас було більше військ, які можна буде кинути в бій».

Сьогодні на Донеччині ЗСУ перебувають у важкій ситуації. Утримувати лінію фронту нашим захисникам стає дедалі складніше з кожним днем. Дається взнаки колосальна втома і брак особового складу. Резервів практично не залишилося. Але, на думку військових, вирішити проблему можна, якщо відправити на війну всіх чоловіків починаючи з 18 років. У нинішніх реаліях – це скоріше необхідність. Тим більше що вся правова база для цього є. У квітні цього року президент України Володимир Зеленський уже запропонував знизити вік призову з 27 до 25 років, і це рішення практично одноголосно підтримала Верховна Рада.

Ще важливо відзначити, що багато військових назвали рішення про мобілізацію починаючи з 25 років напівзаходом. Захищати свою країну мають усі без винятку чоловіки, починаючи з 18 років, такої позиції дотримуються багато хто з тих, хто особисто протистоїть російській агресії на передньому краї.

Зокрема, командир 1-го штурмового батальйону Третьої ОШБр Петро «Ролло» Горбатенко раніше висловився за те, щоб до лав ЗСУ брали насамперед молодь: «Потрібно мобілізувати 18-20 літніх – у чому проблема? Студенти? І що, студенти не повинні воювати? Повинні. Чи не підходять? Підходять. Чи не вміють, не готові, не народжені для війни? Ніхто не вміє, не готовий, не народжений для війни. Питання у підході до підготовки».

А керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявляв наступне: «Якщо ми мобілізуватимемо всіх людей віком від 18 років включно, то зможемо вести війну до 2033 року. Якщо знизимо поріг до 16 років (такий варіант РФ також розглядала), тоді до 2044-го».

З урахуванням важкої обстановки на фронті, відправка на війну 18-25-річних – це цілком виправдане і своєчасне з військової точки зору рішення. Тепер чекаємо, коли поправки до закону про мобілізацію спочатку схвалить Верховна Рада, а згодом підпише президент України Володимир Зеленський. Головне, щоб після початку нового етапу мобілізації бази даних ТЦК, створені, в тому числі, завдяки роботі їхніх співробітників (до речі, переважно ветеранів бойових дій), знову не опинилися в мережі.