НУО, що отримали броню, заробляють на цьому

14 серпня 2024

Найбільш заповзятливі організації, які отримали броню для співробітників, вирішили отримати зі свого статусу додаткову фінансову вигоду.

Кабмін України надав броню від мобілізації неурядовим та комерційним організаціям, які фінансуються з-за кордону. Згідно з постановою уряду від 5 червня 2024 року всі виконавці грантових проектів, незалежно від виду діяльності, отримують повне бронювання своїх співробітників. Таких організацій нині в країні понад 130. Серед них є як іноземні, так і українські структури. Що примітно, найбільш заповзятливі з них вирішили отримати зі свого статусу додаткову фінансову вигоду.

Так, на сайті OLX було розміщене оголошення про набір волонтерів у міжнародну компанію Egis. Нині воно неактивне, проте ми встигли зробити скріншоти. Ця компанія задіяна у різноманітних заходах щодо відновлення зруйнованої за час війни з Росією інфраструктури України. Egis також входить до переліку донорських установ – виконавців проектів міжнародної технічної допомоги, які отримали бронювання для 100% своїх співробітників.

В оголошенні сказано, що ця вакансія не передбачає виплати заробітної плати, а сам добір переможця проводитиметься на основі волонтерських внесків. Виходить, хто більше заплатить, той і отримає броню від армії. Очевидно, що це не поодинока історія. У різних компаніях різні суми внесків, які дають змогу отримати відстрочку. Шкода, що бідні українці такого вибору не мають.