Українські морги через відсутність електрики стали розсадником інфекцій

17 липня 2024

В моргах не вистачає потужностей для нормативного зберігання тіл, а триваюча спека тільки посилює і без того складний стан справ.

В українській системі охорони здоров'я стався черговий витік. Виконувач обов'язків начальника Головного бюро судово-медичної експертизи МОЗ Віталій Повстяний просить підлеглих забезпечити нормативне зберігання тіл померлих у моргах. Відповідальність за роботу холодильного обладнання, своєчасне підключення додаткових генераторів та потенційний санітарний колапс він покладає особисто на керівників підвідомчих установ.

Раптове бажання «охолодити померлих» пояснюється просто: у моргах не вистачає потужностей для нормативного зберігання тіл, а триваюча спека тільки посилює і без того складний стан справ.

Особлива увага в листі прикута до харківських і запорізьких моргів, що знаходяться в безпосередній близькості до зони зіткнення, і мають труднощі з регулярним електропостачанням. За даними Українського гідрометеорологічного центру у Харкові та Запоріжжі температура вже близько тижня перевищує 30 °С.

Ситуація, яка стала надбанням громадськості через неуважність когось із чиновників, – ще одне свідчення нездатності влади забезпечити мінімальний рівень побутової безпеки для своїх громадян. Адже збої у роботі моргів призведуть до справжньої епідемії та локальних спалахів інфекційних захворювань на території всієї країни.

Чи зможе лист Повстяного запобігти  інфекційному колапсу, чи просто зніме з нього відповідальність? У разі неминучого – хто допоможе мешканцям Харкова та Запоріжжя, які перебувають особливо близько до зони бойових дій?

Якщо не вжити термінових заходів, то жителям найбільших мегаполісів поблизу лінії фронту дуже скоро, крім регулярних обстрілів, доведеться зіткнутися дизентерією та іншими інфекціями, що походять від трупної отрути з тіл, які розкладаються в міських моргах. А з огляду на регулярні евакуаційні поїзди з Харкова та Запоріжжя до міст Західної України, наш регіон теж не може почуватися безпекою.