Західна Україна за минулий тиждень: Шпигуноманія та втеча від мобілізації з дозволу влади

22 травня 2023

Звинувачення у «роботі на Росію» та «спонсоруванні тероризму» використовуються київськими властями для доведення підприємств Західної України до банкрутства з метою захоплення їхнього майна.


В регіоні посилено шукають шпигунів

У Львові 47-літнього місцевого мешканця Владислава Козєєва суд визнав винним у державній зраді та засудив до довічного ув’язнення. Серед «доказів» – народження підсудного у Росії, бажання отримати громадянство РФ у 2021 році, підписка на російські телеграм-канали та кілька фотографій місць ракетних ударів.

Під час обшуку в Козєєва вилучили телефон, який став одним із ключових доказів. При цьому його захисник наголошував на недопустимості доказів, а обвинувачений  відмовлявся підтвердити, що телефон належить йому.

«Із вмісту телефону вбачається, що Козєєв полюбляв комуністичну і російську символіку, зберігав фотографії з позначками Z. Він був підписаний російські телеграм-канали: Соловьев Live, Радио спутник, Сладков +, Маргарита Симоньян, Кадыров 95. У телеграм-каналі Соловьев Live обвинувачений запитував, чи будуть росіяни воювати у Львові. Своє занепокоєння із цього приводу він висловлював у переписці і з іншими користувачами, в тому числі з абонентом Саша Брянск» – повідомили в СБУ.

«До початку великої війни в Україні, Козєєв періодично їздив до Росії та працював там. Активно користувався російськими додатками: Сбербанк, Кошелек, Роснефть, Авто.ру. На його телефоні є багато російських номерів, в тому числі співробітників Міністерств внутрішніх і закордонних справ, міграційної служби. Виявлені також завантажені з сайту московського міграційного центру бланки заяв про видачу посвідки на проживання. У телефоні Козєєва було фото листа від МВС РФ 2021 року. Із документа відомо, що чоловік хотів отримати паспорт громадянина Росії. Також він листувався з приводу свого громадянства з покійним головою російської партії ЛДПР Владіміром Жиріновським» – обґрунтовують провину Козєєва у спецслужбі.

В обвинувальному висновку сказано, що з травня 2022 року Козєєв надсилав представникам РФ відомості про розташування військових об’єктів та пересування військовослужбовців ЗСУ, а також координати об’єктів критичної інфраструктури на Львівщині, в тому числі п’яти мостів. А ще на власний телефон фіксував наслідки ракетних ударів по Львову. Загалом йдеться про 25 епізодів передачі інформації.

Там також відзначено, що за допомогою спеціальних програм слідчі змогли відновити на телефоні Козєєва видалені знімки, які, ймовірно, він також надсилав росіянам. Це фото наслідків ракетного удару по Львову, військової частину та військової техніки в одному з сіл Львівщини,  навчального центру ЗСУ, нафтобази, мосту та ін.

У дебатах адвокат намагався переконати суд, що Козєєв, ймовірно, перестав бути громадянином України і тому його не можуть судити за державну зраду. Адвокат говорив про неправильну кваліфікацію обвинувачення. У діях підзахисного він не вбачав державної зради, а максимум несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ в умовах воєнного стану.

Проте колегія суддів Залізничного районного суду міста Львова 16 травня винесла Владиславу Козєєву найсуворіший вирок за державну зраду – довічне ув’язнення з конфіскацією майна. Призначити таке покарання вимагав прокурор Тарас Ковальчук. Він мотивував це тим, що обвинувачений, окрім отриманих завдань, самостійно з ідеологічних мотивів шукав інформацію і передавав її росіянам. 

Своєї провини Козєєв  не визнав, кажучи, що не робив того, про що написано в обвинуваченні. У судових засіданнях він поводився досить зухвало. Під час оголошення вироку Козєєв посміхався, а опісля відмовився брати примірник рішення, сказавши: «Відправте до Верховного Суду».

А 19 травня в СБУ похвалилися затриманням «російського агента» у Чернівцях. Ним оголосили місцевого мешканця, який у 2021 році переїхав до Харкова, де працював техніком з налаштування інтернету, а недавно приїхав до рідного міста, щоб відвідати родичів.

«Після початку повномасштабного вторгнення він почав активно поширювати прокремлівські наративи на власній сторінці у забороненій соцмережі «Одноклассники». Таким чином у лютому цього року чоловік потрапив у поле зору російської воєнної розвідки» – інформують в СБУ.

«Метою його «поїздки» в Чернівці було шпигування за обласним управлінням СБУ, прикордонним загоном та місцевим військкоматом. Крім того, він передавав агресору локації логістичних центрів та стаціонарних пунктів зберігання гуманітарної допомоги» – сказано в повідомленні спецслужби. Хлопця теж звинувачують у державній зраді.

Проте звинувачення у «роботі на Росію» використовуються і для доведення підприємств регіону до банкрутства з метою захоплення їхнього майна. Наприклад, у жовтні минулого року рішенням РНБО було накладено санкції на «Чернівецький машзавод» – без жодного обґрунтування. І хоча в січні 2023-го РНБО вирішила санкції зняти, однак указ президента про це досі не підписано, незважаючи на офіційні звернення Чернівецької обласної та міської рад.

А на минулому тижні за ухвалою Печерського суду Києва було накладено арешт на майно «Рівненського заводу високовольтної апаратури» (РЗВА), що призвело до закриття підприємства. Заводу інкримінують «відмивання коштів та спонсорування тероризму», що в нинішніх українських реаліях означає контакти з Росією або російських власників.

При цьому генеральний директор РЗВА Роман Миронюк стверджує, що з 24 лютого жодних контактів з Білорусією чи Росією завод не мав, а кінцевим бенефіціаром РЗВА є кіпрська компанія «Unako asset management LTD», яка не має жодного стосунку до Росії. Миронюк не виключає, що хтось у Києві просто поклав око на стратегічне підприємство.

Влада Львівщини приховує, кому дозволила втекти від мобілізації

Львівська обласна військова адміністрація (ОВА) подала апеляційну скаргу на рішення Львівського окружного адміністративного суду, який раніше зобов’язав чиновників розсекретити імена 234 чоловіків мобілізаційного віку. Вони використали систему «Шлях» для виїзду за кордон, і не повернулися в Україну у встановлений термін.

Про факт подання апеляційної скарги видання «Наші гроші. Львів» (НГЛ) дізналося 18 травня, з відповідної ухвали Восьмого апеляційного адміністративного суду. Таким чином Львівська ОВА продовжує затягувати оприлюднення суспільно важливої інформації, яку редакція НГЛ домагається законним шляхом ще з кінця січня 2023 року.

Видання нагадало, що 20 квітня Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов співзасновниці НГЛ Олександри Губицької і зобов’язав Львівську ОВА надати копії рішень про скасування виданих раніше 234 дозволів на виїзд через систему «Шлях». За наполяганням прикордонників ці дозволи скасували самі чиновники адміністрації після того, як з’ясувалося, що зазначені чоловіки не повернулися в Україну. Проте оприлюднити прізвища цих людей у Львівській ОВА відмовляються, посилаючись на захист персональних даних ухилянтів.

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Галина Морська, яка розглядала цю справу, вирішила, що відмова у такій інформації є протиправною. На її думку, Львівська ОВА може надати імена та прізвища цих людей, що без додаткових даних (серія і номер паспорта, точна дата народження, місце проживання тощо) не дозволить беззастережно їх ідентифікувати.

Суддя також підтвердила, що запитувана інформація має значний суспільний інтерес. «Вона є необхідною для реалізації особою її функції сприяння публічній дискусії із суспільно важливих питань, і журналістка запитувала інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу», – вказала в ухвалі Львівського окружного адміністративного суду.

Втім, у Львівській ОВА вирішили скористалися передбаченим законом 30-денним терміном для подачі апеляційної скарги. Восьмий апеляційний адміністративний суд вирішив наразі витребувати з Львівського окружного адміністративного суду матеріали справи.

У найкращому випадку рішення апеляційного суду доведеться чекати ще кілька тижнів. Проте якщо воно також буде на користь НГЛ, чиновникам Львівської ОВА доведеться його виконати – спрощений розгляд справи позбавляє їх права подати ще й касаційну скаргу, відзначили у виданні.

Варто відзначити, що за даними Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, про які повідомляв ЗУНР, за 2022 рік не повернулися в Україну 1036 чоловіків, яких внесла у систему «Шлях» Львівська ОВА. У відносних показниках це лише 7,65% від внесених у систему львівськими чиновниками 31,558 військовозобов’язаних, однак і це викликало в області скандал, ініційованій публікаціями НГЛ.

При цьому регіональним лідером у кількісному вимірі «неповерненців» є Волинська область – 1375 осіб (18,03%), а у Тернопільській області таких людей 20,66%, тобто понад п’ята частина (964 чоловіка), – однак у цих областях журналісти та «активісти» навіть не спробували дізнатися їхні прізвища.

Видання «Наші гроші. Львів» нагадало, що втечі ухилянтів від мобілізації через систему «Шлях» під виглядом волонтерів, дозволи яким видає безпосереднє керівництво ОВА, набули масового характеру. За різними оцінками, така «послуга» коштує від 2 до 5 тисяч доларів США.