Західна Україна за минулий тиждень: «Маски-шоу» в Чернівцях та повістка в армію за пісню Лепса у Львові

15 травня 2023

У Львові виник черговий скандал через те, що молоді люди продовжують слухати музику російських виконавців. Хлопці отримали повістки з військкомату, а дівчині СБУ погрожує кримінальною відповідальністю.

В Чернівцях СБУ влаштувала в ІТ-компанії «маски-шоу» з політичним присмаком

У чернівецькому офісі інформаційно-технологічної компанії ImproveIT Solutions пройшли обшуки по справі, що  не має до неї жодного стосунку. При цьому під час слідчих дій вилучили робочу техніку. Про це повідомила сама компанія у Facebook.

«9 травня 2023 року у чернівецькому офісі компанії ImproveIT Solutions відбувся раптовий обшук СБУ. Близько опівдня правоохоронці здійснили проникнення в адміністративне приміщення, у якому ТОВ "ІМПРУВ АЙТІ СОЛЮШНЗ" офіційно орендує офіс. Такі дії виконавчої влади ми розцінюємо як спробу морального та економічного тиску на бізнес. Подібні агресивні дії правоохоронців також негативно впливають на всю ІТ-галузь України», – йдеться у заяві компанії.

Там також сказано, що СБУ проводила обшук на підставі ухвали Шевченківського районного суду міста Чернівці по справі, яка, за словами компанії, не має жодного стосунку до ImproveIT Solutions, її діяльності чи її працівників. При цьому самої ухвали немає у вільному доступі.

«Ухвала суду щодо процесуальних дій, з якою представники СБУ ознайомили СЕО компанії, Віталія Вершиніна, стосувалася фізичної адреси адміністративної будівлі, яка фігурувала у справі 2021 року. Вершинін повідомив силовикам, що обставини, які наведені в ухвалі, йому не відомі, як і зазначені в документі особи – фігуранти злочину. Крім того, в офісі не зберігаються речі, пов’язані з протиправною діяльністю. Попри це представники СБУ продовжили обшук, який завершився вилученням робочої техніки компанії», – повідомили в ImproveIT Solutions.

Компанія заявила, що продовжує працювати, проте вилучення комп’ютерів «ускладнило виконання окремих бізнес-проектів через відсутність доступу до даних, які були збережені на вилучених пристроях».

«Підставою для таких дій, за словами правоохоронців, стала наявність встановленого спеціалізованого девелоперського програмного забезпечення (Android Studio) та стандартного терміналу Mac OS. Втім, це інтегроване середовище розробки є загальнопоширеним, загальнодоступним для розробників та не відноситься до шкідливого чи небезпечного програмного забезпечення. Такі заяви очевидно позбавлені будь-якої логіки і юридичного підґрунтя», – кажуть в компанії.

«Компанія ImproveIT Solutions засуджує агресивні дії працівників Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки СБУ та Національної поліції України. Такий підхід до ведення справ дозволяє виконавчій владі вибірково втручатися в діяльність не тільки IT-компаній, а й взагалі будь-кого, хто володіє комп’ютером, смартфоном чи іншим електронно-обчислювальним пристроєм. Це відкритий прояв свавілля та зловживання владою. Подібні сигнали надкритично сприймаються операторами ІТ-бізнесу, які ще донедавна мали надію на імплементацію європейських стандартів поводження держави з бізнесом, натомість дедалі більше спостерігають регрес в цьому напрямку», – йдеться у заяві компанії.

ImproveIT Solutions звернулась до Мінцифри та СБУ «з вимогою негайно відреагувати на свавілля правоохоронців». При цьому компанія звертає увагу, що її співзасновники Віталій Вершинін і Тарас Чорний мають «активну громадянську позицію». Вершинін «займається суспільно-корисною діяльністю на  волонтерських засадах, зокрема у напрямку інфраструктурного розвитку Чернівців», а Чорний пішов добровольцем в армію, і зараз є лейтенантом в 47-й окремій механізованій бригаді ЗСУ.

Варто відзначити, що ситуація з вищезгаданим обшуком справді виглядає дивно, і має очевидний політичний присмак. Зокрема, в СБУ похвалилися, що її кіберфахівці «викрили міжрегіональну мережу ботоферм, які поширювали дезінформацію для розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні».

«Насамперед зловмисники намагались дискредитувати діяльність вищого військово-політичного керівництва нашої держави в умовах війни. Для «розгону» фейків створили анонімні акаунти у соцмережах Фейсбук, Інстаграм і Твіттер із загальною аудиторією у майже 200 тисяч користувачів. У результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах України знешкоджено 9 ботоферм і викрито їхніх організаторів. Серед них – активні прихильники однієї з вітчизняних політсил» – повідомив офіційний телеграм-канал СБУ.

Оскільки найбільш активно ботоферми використовують у партії «Європейська солідарність» (ЄС), а 10 травня СБУ провела обшуки в одеському ЗМІ «Думская» та у голови фракції ЄС в Одеській облраді, очевидно, що йдеться про чергову атаку проти прихильників екс-президента України Петра Порошенка.

Крім того, в СБУ написали, що в Західній Україні ботоферми також начебто викрито у Львівській, Тернопільській та Закарпатській областях. Проте, крім Чернівців, більше ніде про жодні слідчі дії ніхто не повідомляв.

При цьому у «Львівському IT Кластері» (спільнота провідних компаній у галузі інформаційних технологій), до складу якого входить ImproveIT Solutions, відреагували на обшуки у Чернівцях, і закликали владу провести чесне розслідування обставин справи.

«Спільнота «Львівського IT Кластера» сподівається на справедливе розслідування. А також закликає Міністерство цифрової трансформації та відповідний комітет Верховної Ради вжити заходів, щоб припинити використання процесуальних дій в якості інструменту тиску на бізнес. Зокрема, розглянути законопроект «Маски-шоу стоп-3», який має на мені захищати IT-компанії від подібних інцидентів та сприятиме забезпеченню підтримки сприятливішого бізнес-клімату в Україні», – сказано у заяві спільноти. Жодної реакції влади на неї наразі немає.

Слухаєш російську музику? Зрадник Батьківщини!

Останніми днями у Львові виник черговий скандал через те, що молоді люди продовжують слухати музику російських виконавців. Хлопці отримали повістки з військкомату, а дівчині СБУ погрожує кримінальною відповідальністю.

Ввечері 7 травня біля пам’ятника Адаму Міцкевичу в центрі Львова на паркінг в’їхав чорний Range Rover, із якого звучала музика російського виконавця Григорія Лепса. Львівський «активіст» Роман Гурський, у якого поки що немає такого автомобіля, вирішив зробити зауваження та записав своє спілкування з водієм та пасажирами на відео.

«Вони одразу спробували вихопити телефон, потім він мені з голови збиває кашкет, потім намагається мене вдарити в обличчя», – заявив Гурський в коментарі київському телеканалу 1+1. Він додав: «Ти сьогодні слухаєш Лепса – завтра по тобі «прилітає», а ти не розумієш цього зв'язку. Це для мене дико й дуже дивно».

«Активіст» написав заяву до поліції. Вже за 2,5 години після поширення відео згадане авто зупинила поліція. За кермом був 26-річний мешканець Донецької області, а одним з його пасажирів був 20-річний мешканець Одеси, каже керівниця прес-служби патрульної поліції Львова Катерина Рибій. Водій пояснив, чому слухав російську музику: «Я з Донецька, я приїхав сюди. Я увімкнув музику, яку слухав все своє життя».

Наступного дня львівські телеграм-канали опублікували вибачення одного з пасажирів, який зазначив, що планує їхати до відділення поліції, щоб написати «пояснювальну» та заплатити штраф. Пізніше стало відомо, що він отримав від дільничного протокол за хуліганські дії, і разом з водієм та ще одним пасажиром – повістки до військкомату. «Дослухають Лепса у військкоматі» – сказано в офіційному повідомленні поліції.

Проте зовсім не факт, що вказані особи будуть мобілізовані, адже, як з’ясував канал 1+1, вони пов’язані з кол-центром, який займається видурюванням грошей у громадян РФ.

«Настільки мені відомо, у них тут у Львові є офіс для того, щоб займатися розіграшами російських бабусь. Тому що вони нібито забирають якось гроші, видурюють. Не знаю, настільки це правда», – сказав журналістам Гурський. «Вони нібито якось з Росією пов’язані, з обманами», – розповів охоронець офісу, в якому працюють фігуранти скандалу.

Враховуючи той факт, що подібні кол-центри працюють «під дахом» СБУ, та ще й дають спецслужбі непоганий прибуток, то навряд чи досвідчених фахівців з шахрайства спрямують під Бахмут.

При цьому СБУ у Львові фактично розпочала операцію «переведення стрілок» зі своїх підопічних зі Сходу України на місцеву блогерку Христину Горун, відому під псевдонімом chornamamba. Дівчина справді заявила, що завжди слухала російських виконавців та продовжить це робити. За її словами, якби до неї підійшли і зробили зауваження, то ця людина «шкодувала б, що народилася на світ».

Пізніше у мережі почали поширюватися скріншоти її приватного спілкування в месенджерах, де Христина назвала українську армію «дном», а українців – «рагулятами». Згодом блогерку змусили записати вибачення, але на цьому справа не закінчилася.

«Висловлювання та дії зазначеної особи спецслужба кваліфікуватиме згідно зі статтями Кримінального кодексу, підслідними СБУ. Докладніше інформуватимемо згодом», – заявила 11 травня речник управління СБУ у Львівській області Роксолана Яворська.

Матір блогерки Галина Горун яка працює викладачкою іноземної мови Львівського державного університету внутрішніх справ, публічно засудила висловлювання доньки. Вона розповіла, що її 30-річна донька Христина проживає окремо, і з мамою та своєю молодшою сестрою не спілкуються, в них погані стосунки.

За інформацією близького до партії «Свобода» львівського сайту «Вголос», Христині Горун вже закрили можливість входу у низку львівських закладів, зокрема Emily Resort , Grand hotel та «Банк готель». Це серйозний удар по її бізнесу, адже раніше блогерка заробляла гроші, публікуючи в соціальних мережах рекламні пости про місця відпочинку.

«Редакція звертається до СБУ з проханням якнайшвидше затримати і покарати горе-блогерку. Також закликаємо львівські заклади відпочинку долучитися до ініціативи і закрити вхід для зрадниці» – сказано в публікації сайту «Вголос».