Західна Україна за минулий тиждень: «Гуманітарка» на продаж у Львові та «спеціальна прикордонна операція» на Буковині та Закарпатті

1 травня 2023

Головною метою операції прикордонників у Чернівецькій та Закарпатській областях є спроба зменшити потік чоловіків мобілізаційного віку, які намагаються вирватися на Захід, щоб не стати гарматним м’ясом.

Під Львовом знайшли 60 фур «гуманітарки», готової до перепродажу

На спеціальному брифінгу 25 квітня виконувач обов’язків керівника Територіального управління Бюро економічної безпеки (БЕБ) у Львівській області Валерій Тацієнко розповів про виявлення підпільного складу площею близько 1600 квадратних метрів, де знайшли величезну кількість товарів.

Щоб привезти їх, знадобилось не менше 60 вантажівок-фур, адже йдеться про приблизно 5000 кубічних метрів товарів . Там знайшли продукти, дитячі товари, постільну білизну, ковдри, засоби гігієни, побутову хімію, одяг – всього біля тисячі піддонів-палет. Детективи БЕБ підозрюють, що це гуманітарна допомога, яку хтось планував перепродати.

Валерій Тацієнко відмовився вказати місце розташування цього складу, а також кого підозрюють детективи БЕБ. Проте через кілька днів львівським журналіста вдалося з’ясувати подробиці. Мова йде про склад на околиці маленького віддаленого села Убині – в 35 кілометрах від Львова і за чотири кілометри закинутою дорогою від траси Київ-Чоп. Там детективи БЕБ уже кілька днів описують, класифікують і вивозять виявлені товари.

Величезні об’єми гуманітарної допомоги ховали у колишніх колгоспних курниках, який зараз використовують як склади. Всередині досі є частина товарів, знайдених правоохоронцями. Земельну ділянку площею понад 6 га, де розташовані ці склади, з 2019 року орендує ТОВ «Нива Один», договір оренди укладений на 20 років. Власником цієї агрокомпанії є 32-річний Тарас Зінюк з Волині, зв’язатися з яким журналісти не змогли.

Раніше право підпису від ТОВ «Нива Один» мав Ярослав Максимович – власник кількох агрокомпаній на Львівщині. Бізнесмен підтвердив, що саме на території його складів проводились обшуки БЕБ, однак відмовився відповідати на уточнюючі питання – зокрема, чи здає він ці склади комусь в оренду.

Наразі слідчі встановлюють, хто саме використовував склади в Убинях, проте телеграм-канал «Політичний треш», створений журналістом і колишнім директором департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Дмитром Посипанком, стверджує, що до діяльності підпільного складу причетні принаймні двоє осіб – Олексій Шевчук та Наталія Непорада.

Київський адвокат Олексій Шевчук відомий як екс-партнер адвокатського об’єднання Barristers. Протягом року він очолював координаційний штаб з питань надання гуманітарної допомоги Львівської ОВА, створений на початку березня 2022 року. Як адвокат Олексій Шевчук представляв у резонансних справах багатьох відомих осіб – Геннадія Корбана, Іллю Киву, Ярослава Кашубу, Ярослава Дубневича та інших.

У розмові з журналістами Шевчук заперечив будь-яку свою причетність до складу в Убинях. «Протягом моєї роботи в координаційному штабі з питань надання гуманітарної допомоги використовувався лише один склад безпосередньо у Львові, який неодноразово перевіряли і не виявляли жодних порушень. Про склад в Убинях я нічого не знаю», – сказав він. Після появи в телеграмі звинувачень на його адресу Олексій Шевчук, за його словами, уже звернувся в БЕБ, аби його допитали у цій справі.

Наталія Непорада, яка керує благодійною ініціативою Support AZOV,  також категорично заперечила свою причетність до будь-яких оборудок. Непорада обурена такими припущеннями.

«Я не розумію, з якої сторони я до того всього можу бути причетною. Я займаюся волонтерською діяльністю від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. І мені самій дуже цікаво з’ясувати для себе, хто і для чого поширює таку інформацію. Тоді я буду готова давати детальні коментарі», – заявила вона журналістам. За її словами, ініціатива Support AZOV не використовує жодних складів у Львівській області.

Як би там не було, власники товарів, вочевидь, мають серйозні зв’язки. Принаймні, до цього часу в БЕБ не повідомили про відкриття кримінального провадження, не говорячи вже про підозрюваних. Досі є лише одно фото невеликої частини знайдених товарів – можливо, тому, що їхня упаковка могла б вивести на махінаторів.

При цьому коли 27 квітня через пункт пропуску «Краківець», що на кордоні з Польщею, мешканець Івано-Франківська намагався ввезти в Україну під виглядом гуманітарної допомоги новий одяг та взуття на 500 кг, вже ввечері докладні фото товарів були поширені прес-службою Західного управління Державної прикордонної служби України.

На Буковині та Закарпатті почалася «спеціальна прикордонна операція» проти ухилянтів

У четвер, 27 квітня, у прикордонні Закарпатської та Чернівецької областей розпочалася активна фаза спільної спеціальної прикордонної операції «Захід-2023». Про це повідомило Західне регіональне управління Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

Операція проводиться за ініціативи ДПСУ і спрямована на протидію активізації протиправної діяльності на державному кордоні, нарощування зусиль в охороні кордону, посилення контролю за дотриманням режиму державного кордону та прикордонного режиму. Метою є також стабілізація обстановки на ділянках відповідальності прикордонних загонів, адекватного впливу на її розвиток та вдосконалення оперативно-службової діяльності.

До операції залучені прикордонники Мукачівського, Чопського і Чернівецького прикордонних загонів, а також підрозділи прикордонної авіації – як пілотованої, так і безпілотної. Крім того, передбачено проведення спільних заходів зі співробітниками Служби безпеки України, Національної поліції, Національної гвардії, територіальних підрозділів комплектування та соціальної підтримки (військкоматів), а також представниками органів державної влади та місцевого самоврядування, повідомили в ДПСУ.

Зрозуміло, що головною метою операції є спроба зменшити потік українських чоловіків мобілізаційного віку, які намагаються вирватися на Захід, щоб не стати гарматним м’ясом. Кожного дня ЗМІ регіону повідомляють про нові, все більш винахідливі способи, за допомогою яких відбувається подібна втеча.

Наприклад, 26 квітня, прес-служба Чернівецької обласної прокуратури повідомила, що майстер лісу одного з лісогосподарських підприємств на Буковині налагодив схему переправлення військовозобов’язаних чоловіків до Румунії.

«За грошову винагороду у 2,5 тисячі доларів забезпечував незаконну переправу поза пунктами пропуску військовозобов’язаних до Румунії. Гостинно приймав їх у себе вдома, а після розрахунку ці особи супроводжувались до місця перетину держкордону», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Ліснику повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу (організація незаконного переправлення осіб через держкордон України). За скоєне йому загрожує до дев’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

А 25 квітня закарпатські прикордонники затримали чоловіка, який мав намір виїхати з України під виглядом спортсмена-каратиста. Під час перевірки на залізничному пункті пропуску Чоп він пред’явив документи про відрядження до Словаччини для участі у турнірі з карате. Виявилося, що документи були підроблені, за них чоловік заплатив 4 тисячі доларів.

Того ж дня на цій же ділянці кордону, але на автомобільному пункті пропуску в Ужгороді, прикордонники затримали двох військовозобов’язаних чоловіків, які вдавали із себе непридатних до служби в армії та мали при собі документи про інвалідність. Виявилося, що чоловіки купили фальшиві документи про інвалідність за 1,4 та 2 тисячі доларів.

Аналогічних випадків на кордоні України з Польщею у Львівській та Волинській областях не менше, однак операція «Захід-2023» там не проводиться. Можливо, це просто тактика ДПСУ: спочатку спробувати перекрити можливість втечі в Румунію, Угорщину та Словаччину, а вже потім братися за Польщу. Водночас не виключений варіант, що потік ухилянтів навмисне переводять у Волинь та Галичину, де корумповані чиновники давно налагодили «продаж виїзних квитків» на Захід через систему «Шлях».

«Слуга народу» з Буковини потрапив на «Миротворець»

Депутата Верховної Ради Георгія Мазурашу 26 квітня внесли в підконтрольну МВС України базу «Миротворець», яка публікує персональні дані людей, що вважаються авторами сайту «ворогами України», або «дії яких мають ознаки злочинів проти національної безпеки України, миру, безпеки людини та міжнародного права». Парадокс полякає в тому, що Мазурашу став депутатом від мажоритарного округу №203 в Чернівецькій області за підтримки президентської партії «Слуга народу», і досі залишається членом фракції цієї політичної сили в парламенті.

Центр «Миротворець» також офіційно звернувся до правоохоронних органів України з вимогою притягнути депутата Мазурашу до відповідальності за свідомі діяння, «спрямовані проти національної безпеки України», а також висунув йому ще декілька не менш серйозних звинувачень.

В якості доказів центр навів запропоновані депутатом законопроекти про надання права офіцерам розстрілювати солдат без суду і слідства, про обмеження вживання української мови у сфері обслуговування, про дискримінацію представників ЛГБТ, про дозвіл військовозобов’язаним українцям виїжджати за кордон у разі виплати державі значної грошової суми та ряд інших. «Вони грубо порушують Конституцію України й підривають суспільно-політичну стабільність в країні» – пишуть анонімні автори «Миротворця», діяльність яких не менш грубо порушує Конституції України та міжнародні зобов’язання держави.

Приводом для потрапляння Георгія Мазурашу на «Миротворець» став внесений ним законопроект про доповнення Кримінального кодексу статтею про покарання тих, хто здійснює у «соцмережах (під вигаданими іменами) втручання у діяльність фізичних і юридичних осіб, якщо такі дії вчинені на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, національній, державній, економічній чи інформаційній безпеці України».

За словами самого Мазурашу, законопроект спрямований на боротьбу з ботами та не порушує права й свободи громадян. «Про заборону критики влади в проекті жодного слова. Тому всі звинувачення – це чиста маніпуляція та атака», – запевнив він. Мовляв, у першу чергу мета законопроекту – боротьба з численними ботофермами, бо, «на жаль, соцмережі не дуже реагують на повідомлення про фейкові профілі й сторінки, які причетні до інформаційних атак».

Хоча у фракції «Слуга народу» заявили, що «скандальний проект про заборону критики в соцмережах не має жодних перспектив», однак не пояснили, яким чином серед його авторів опинилися аж п’ять їхніх депутатів. Серед них, зокрема, ще один представник Буковини – Максим Павлюк (племінник Іллі Павлюка, одного з «сірих кардиналів» партії) та закарпатський мажоритарник Михайло Лаба.