Західна Україна за минулий тиждень: Очікування кадрових змін на Львівщині та креативні «пункти незламності» по всьому регіону

20 лютого 2023

Власті відкрили «пункт незламності» у Дрогобицькій хоральній синагозі. Звісно, ніхто не згадав про те, що її реставрація відбулась завдяки уродженцю Дрогобича – російському бізнесмену Віктору Вексельбергу.

На Львівщині очікують зміни губернатора

У Львові поповзли чутки, що начальник Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максим Козицький скоро змінить місце роботи. За даними низки місцевих телеграм-каналів, які не були помічені у поширенні дезінформації, в Офісі президента України вже розпочався кастинг на посаду губернатора Львівщини.

Власне, одразу після призначення Максима Козицького у лютому 2020-го тоді ще главою Львівської обласної державної адміністрації – з подачі його батька, нафтогазового бізнесмена Зиновія Козицького – йшлося про те, що губернаторська посада є лише трампліном для міністерської. Але спочатку сімейному бізнесу було потрібно чимало дозволів та погоджень від обласної влади – йшлося як про видобуток вуглеводнів, так і про ділянки для сонячних електростанцій, а потім почалася війна.

Однак зараз, в очікуванні чергового масштабного перезавантаження уряду, Максим Зиновійович знову збирається до Києва. На це начебто згодні і його тато (це – святе), і глава Офісу президента Андрій Єрмак, і прем’єр Денис Шмигаль, який у часи чиновницької роботи у Львові був добре знайомий з Козицьким-молодшим, тоді просто бізнесменом.

Нинішнього губернатора Львівщини розглядають як потенційного заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. Схоже, ця посада, зарезервована за «львівським кланом», бо донедавна її обіймав попередник Козицького у губернаторському кріслі – Василь Лозинський. В січні 2023 року його було затримано під час отримання хабара в 400 тисяч доларів за сприяння закупівлі за завищеними цінами пересувних котельних установок, матеріалів і обладнання для безперебійного проходження опалювального сезону. До речі, якраз 17 лютого апеляційна палата Вищого антикорупційного суду постановила взяти Лозинського під варту з правом внесення застави у понад 50 мільйонів грн.

З іншого боку, є версія, що Максим Козицький змінить не Львів на Київ, а другий поверх будівлі на вулиці Винниченка, 18 у Львові на третій. Йдеться про те, що губернатор може очолити Львівську обласну раду (вона працює у тій же будівлі, що й обласна адміністрація). Козицький, який очолював список президентської партії «Слуга народу» до облради на місцевих виборах восени 2020 року, про свої депутатські обов’язки згадує рідко, хоча з головою Львівської обласної ради Іриною Гримак з «Європейської солідарності» підтримує робочі стосунки.

Донедавна у Києва до Гримак не було особливих претензій, адже її політичний бос, Петро Порошенко, критику на адресу Володимира Зеленського майже припинив. Проте на попередньому тижні Львівську область відвідав екс-спікер Верховної Ради і екс-соратник президента України Дмитро Разумков, при цьому культурно-політичну програму лідеру «Розумної сили» забезпечувала саме Ірина Гримак. А кульмінацією візиту стала закрита вечеря Разумкова, Гримак та головного спонсора фракції «Європейська солідарність» у Львівській облраді Олександра Свіщова, яка відбулася у заміському готельно-ресторанному комплексі «Панська гора».

Звісно, «Розумна політика» на Львівщині, на відміну від «Європейської солідарності», не має жодного рейтингу. Однак ревнощі Володимира Зеленського до Дмитра Разумкова виявилися настільки сильними, що Козицькому надійшла команда збирати голоси депутатів облради за відставку Гримак. Начебто саме в процесі цього губернатор і замислився – а чи варто йти на урядову посаду, яку в будь-який момент можна втратити розчерком пера? Може, просто змінити поверх у звичній будівлі, і отримати доволі вільного часу для заняття ще більш звичним сімейним бізнесом.

При цьому, за даними джерел, з посадою губернатора Максим Козицький готовий попрощатися з радістю. У зв’язку з цим великі шанси піти на підвищення має нинішній перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик. Для Києва це ідеальний варіант, якщо його реалізувати водночас з обранням Козицького головою облради, то будівля на Винниченка, 18 буде повністю окупована «Слугою народу». При цьому Андрій Годик може стати наймолодшим головою Львівської обласної адміністрації за всю її історію.

Не проти повернутись з Києві на рідну Львівщину і Ірина Верещук, тим паче, що чутки про її заплановане звільнення із посади віце-прем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій ходять вже давно. Посада голови Львівської ОДА може бути використана нею як трамплін на майбутніх виборах міського голови Львова.

І хоча до цих виборів ще понад два роки, вони вже серйозно впливають на політичні розклади у Львові. Так, нещодавно міністр економіки Юлія Свириденко позбулася свого першого заступника. На його місце всерйоз розглядали директора департаменту економічної політики Львівської ОВА Степана Куйбіду, проте він відмовився від такої пропозиції і вирішив залишитись у Львові. За чутками, синові екс-мера Львова Василя Куйбіди значно цікавіше стати першим заступником нового голови обласної адміністрації, а вже з цієї посади спробувати «вибити» з ратуші міського голову Львова Андрія Садового, який свого часу виграв вибори мера у Куйбіди-старшого.

«Пункти незламності»: синагога, контейнер та собача будка

На Львівщині 14 лютого відкрили «пункт незламності» у Дрогобицькій хоральній синагозі, в одній із найбільших у Галичині. Ініціатором ідеї стала Дрогобицька районна військова адміністрація (РВА). Начальник РВА Степан Кулиняк зазначив, що це стало знаковою ініціативою для міста, адже «показує єдність двох народів – українського та єврейського – в час російської агресії».

За його словами, завдяки цій ініціативі жителі Дрогобича та околиць також зможуть більше дізнатися про історію міста й регіону загалом: «Це також і про краще розуміння історії та культури наших сусідів – представників єврейської громади міста, котрі віддавна проживають з нами». «У часи Другої світової війни українці допомагали євреям, рятуючи їх від рук нацистів. Сьогодні ж синагога відчиняє свої двері для українців, котрі потребують підтримки та потерпають від агресії російських окупантів в Україні», – цинічно заявив чиновник.

При цьому всім відомо, що коли 1 липня 1941 року нацисти захопили Дрогобич, їхні підручні зі створеною ОУН української поліції влаштували в місті погром, у якому загинуло кілька сотень місцевих євреїв. Решту понад 12 тисяч зігнали в гетто, більшу частину з них відправили у табір смерті Белжець, а решту знищили на місці – теж з допомогою українських поліцаїв.

«У Дрогобицькій «синагозі незламності» усі охочі можуть зігрітись, випити гарячого чаю, пригоститися смаколиками, зарядити свої гаджети. До облаштування «пункту незламності» долучився також благодійний фонд «Спадщина майбутнього» та голова юдейської громади України Павло Фельдблюм. Спільно з Дрогобицькою РВА для хоральної синагоги передали генератор і все необхідне для повноцінної роботи «пункту незламності». Місцева юдейська громада подбала про те, аби місце відповідало всім вимогам» – похвалилися місцеві чиновники.

Звісно, вони ні словом не згадали про те, що реставрація синагоги відбулась завдяки уродженцю Дрогобича – російському бізнесмену Віктору Вексельбергу. «Дуже важливо знати, що Віктор Вексельберґ, котрий фінансово допоміг нам відновити синагогу,залишається патріотом передусім свого міста, незважаючи на те, що нині він – громадянин іншої держави» – сказав у червні 2018 року на церемонії відкриття відреставрованої синагоги тодішній голова та рабин єврейської громади Дрогобича Йосип Карпін.

Нинішній же виконувач обов’язків голови єврейської громади міста Леонід Ґольберґ під оплески чиновників, ніби каючись за громадянство Вексельберга, з яким тісно співпрацював раніше, заявив: «Сьогодні ми всі об’єднані спільною ідеєю – перемогти імперію зла й терористичний режим РФ».

У Чернівцях усі синагоги відреставровано за кошти громадян Ізраїлю та США, тому «пунктів незламності» в них не відкривають. Зате міська влада вирішила облаштувати зразу два «містечка незламності» з житлових модулів-контейнерів, наданих європейцями.

«Ми отримали 24 модулі. З них 15 облаштували у мікрорайоні Гравітон, решту встановимо на провулку Ентузіастів. Ці модулі ми отримали від міста Рівне. Рівному їх подарував шведський благодійний фонд. Їх було досить багато, тому рівняни змогли поділитися з іншими містами. У таких модулях у випадку блекауту можна буде зігрітися», – розповів заступник мера Чернівців Василь Зазуляк.

Чиновник пообіцяв, що пізніше «містечка незламності» передадуть на баланс Державної служби з надзвичайних ситуацій. Проте місцеві коментатори у цьому не впевнені, адже Зазуляк – відомий чернівецький забудовник, і міг просто «забити» земельні ділянки для майбутніх проектів своїх компаній.

А от у Хмельницькому багато змемлі для спеціальних «пунктів незламності» не знадобиться – адже це будуть… компактні будиночки та годівниці для безпритульних котів та собак. Це передбачає молодіжна ініціатива «Пункти незламності для тварин», яка перемогла на конкурсі програми UFuture. Фінансує цю програму Національний Фонд Підтримки Демократії, який, своєю чергою, утримується коштом Конгресу США. Тому якщо хтось закине черговому конгресмену, які зараз косяками їздять в Україну, що той навіть собачої будки не зробив, американець завжди зможе згадати про Хмельницький.