Західна Україна за минулий тиждень: Мовна дискримінація дітей-переселенців у Львові та «єдиний тариф» на втечу з України на Закарпатті

16 січня 2023

У різних кримінальних груп, які переправляють на Захід втікачів від мобілізації, на Закарпатті встановлений своєрідний «єдиний тариф» – 2500 доларів США з однієї особи.

У Львові триває мовна дискримінація дітей-переселенців

У Львові вибухнув черговий «мовний скандал». Головна конкурентка Ірини Фаріон, письменниця та «активістка» Лариса Ніцой, звинуватила львівських освітян в тому, що вчительку української мови нібито звільнили із приписом-забороною обіймати посади в майбутньому за те, що вона зробила зауваження дитині-переселенцю – говорити в школі державною мовою.

«Мать-переселенка пожалілася, що її рєбйонка прітєсняют. Відділ освіти прислав комісію з 12 защітнікофф – і, вуаля (!), завуча звільнено! Львівські вчителі ганебно змовчали», – написала Лариса Ніцой на своїй сторінці у Facebook 13 січня. Йшлося по ситуацію в школі №87 імені Ірини Калинець.

Очільник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк прокоментував інцидент. Він зазначив, що вчительку української мови не звільнили, але факт публічної дискримінації дитини за мовною (і не лише) ознакою підтвердив.

«На уроці української мови вчителька попросила учня здавати контрольну роботу, який затягував її здачу. Вчителька просила здавати швидше. І не стримала своїх емоцій, стала йому говорити, що "ви винні, що почалася війна", і що "ви сюди понаїхали" і що "війна почалася через вас"», – пояснив Андрій Закалюк.

Чиновник додав, що управління освіти скликало комісію, яка розібралася у цій ситуації, запросили психолога з іншої школи. Усі учні класу підтвердили, що вчителька справді так висловилась. Після цього комісія відсторонила горе-педагога від викладання у цьому класі, але її не звільнили з роботи.

Окремо начальник управління освіти підкреслив, що учень, через якого виник скандал, не розмовляв російською мовою і його мама теж розмовляє українською. А також наголошує, що позиція міської влади залишається незмінною: «Ми завжди підтримували і будемо підтримувати як українську мову, так і інтеграцію дітей в нове середовище». А в прес-службі Львівської міської ради наголосили, що інцидент трапився ще восени 2022 року і тоді ж був вирішений, натякаючи на нездорове бажання  Лариси Ніцой хайпувати на мовному питанні.

Правда, «перебити клас» екс-кандидата в члени КПРС і екс-нардепа від «Свободи» Ірини Фаріон «активістці» Ніцой так і не вдалося. Напередодні Різдва Христового в інтерв’ю, опублікованому на її офіційному YouTube-каналі, Фаріон розповіла, що її трирічний онук Дмитрик у дитсадку навчає російськомовних дітей державній мові, використовуючи свій кулак.

«Чому мій Дмитрик, внук, якому 3,5 роки, заходячи в дитячий садок, бачить перед собою якогось Грішу, який до нього каже "прівєт", і мій внук мусить його вчити з допомогою свого маленького кулачка української мови? Тому що дитина приходить знервована до хати і каже: "Бабусю, в садочку є мо…ль!", а бабуся каже, що "мо…ля треба знищувати"», – заявила відома українська діячка. Вона зазначила, що в такий спосіб дитина навчає інших «правильної вимови».

Екс-депутат Верховної Ради вважає, що всі діти вимушених переселенців зобов'язані розмовляти виключно державною мовою. А якщо їхнім батькам це не подобається, то вони можуть їхати. «Всі ці родітєлі, які сюди [до Львова] приїхали зі своїми москворотими чадами, мають розуміти, що їхній ребьонок – не ребьонок – що це дитина, яка має в дитячому садку говорити державною мовою, аби ця моя дитина не набиралася бліх московського язика. Якщо тобі не подобається це, які проблеми? Сів на танк із буквою Z чи V і гебанув звідси!» – заявила професор філології Львівського університету імені Івана Франка. Думаю, згадану вище вчительку української мови пані професор цілком може взяти одразу за докторантку.

До слова, на сторінці згаданої вище школи №87 міста Львова є коментар щодо ще однієї схожої ситуації, яка стосується булінгу учня-переселенця однокласниками. Дитину з Харкова ображали однокласники, і його мамі довелося прийти до школи, щоб зробити зауваження і попросити більше не обзивати її сина. Жодних дисциплінарних заходів тоді не вжили, а результатом зусиль жінки стало те, що сім’я харків’ян вирішила залишити «гостинний Львів».

Новий рік – нові спроби чоловіків втекти на Захід

Якщо стосовно згаданої вище сім’ї переселенців з Харкова інформація у львівських медіа різна (одні пишуть, що ті повернулися додому, інші – що виїхали в Польщу), то маршрут чоловіків віком 18-60 років з усієї України з кінця лютого минулого року незмінний – на Захід. Після новорічно-різдвяного затишшя ЗМІ регіону знову масово розміщують новини про схеми та спроби виїзду ухилянтів, фальсифікації документів з цією метою і т.п.

Так, мешканців міста Нововолинськ Волинської області – 38-річну жінку та двох чоловіків віком 43 та 52 роки – викрили оперативники Управління міграційної поліції спільно з слідчими відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління поліції Львівщини, та оперативниками 7 Карпатського прикордонного загону. Про це 13 січня повідомила Львівська обласна прокуратура, яка здійснює процесуальне керівництво у цьому провадженні.

Як встановили правоохоронці, зловмисники організували виготовлення фіктивних документів, які надають військовозобов’язаним чоловікам підстави для уникнення мобілізації у Збройні сили України та виїзду за кордон під час дії воєнного стану. Свої послуги вони оцінювали у суму 1300 доларів США з одного клієнта. За даними слідства, підозрювані можуть бути причетними до щонайменше 15 фактів незаконного переправлення військовозобов’язаних через державний кордон України. 

Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання зловмисників правоохоронці виявили та вилучили флеш-накопичувачі, чорнові записи та інші речові докази їх причетності до вчинення кримінальних правопорушень. За фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.3 ст.332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 9 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, та з конфіскацією майна, наголошують у прокуратурі.

А оперативники Волинського прикордонного загону спільно зі співробітниками Департаменту стратегічних розслідувань та слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом Ковельської окружної прокуратури припинили діяльність організованої злочинної групи, яка налагодила схему незаконного переправлення через українсько-польський кордон чоловіків призовного віку.

В поле зору потрапили мешканці Ковельщини, лікарі зі складу військово-лікарських комісій та ІТ-фахівці, які підробляли різного роду печатки й довідки, зокрема, про відстрочку від призову й висновки про непридатність до військової служби у воєнний час. Надалі ухилянти за цілком легальними документами безперешкодно виїжджали за межі держави. Загалом, злочинцям вдалось незаконно переправити через кордон понад 30 осіб. За такі послуги «клієнти» сплачували ділкам від 5 до 10 тисяч доларів США, повідомив 13 січня портал МВС України.

Правоохоронці провели колосальний обсяг роботи з документування і збору доказів щодо протиправної діяльності, хваляться у МВС. «Міжвідомчими групами затримано основних фігурантів кримінального провадження та проведено у них санкціоновані обшуки. Як результат, вилучено значні суми готівки, підроблені документи, бланки, банківські картки, телефони та оргтехніку. При цьому в помешканнях і транспортних засобах учасників злочинної групи правоохоронці знайшли і вилучили зброю та наркотичні речовини» – йдеться у повідомленні. Правда, на фото зображено лише пістолет з травматичними набоями.

Також 13 січня прес-служба вже Чернівецької обласної прокуратури повідомила, що житель селища Красноїльськ Чернівецького району «разом зі спільниками, добре орієнтуючись на прикордонній місцевості, за 10 тисяч євро організував та забезпечив незаконне переправлення до Румунії п’ятьох чоловіків призовного віку, яким заборонено покидати територію України». Групу викрили прикордонники поблизу держкордону у селі Біла Криниця Чернівецького району.

А 11 січня на Закарпатті прикордонники відділу «Ділове» затримали 31-річного ухилянта з Івано-Франківської області. Чоловік зізнався, що хотів незаконно потрапити до Румунії, аби його не мобілізували до лав ЗСУ. Про це повідомили у пресслужбі Західного регіонального управління Держприкордонслужби.

За допомогою у перетині кордону утікач звернувся до ділка, з яким познайомився в одній із соцмереж. За послуги незнайомця чоловік мав заплатити 2500 доларів США. Однак він не знав, що на запропонованій ділянці кордон проходить руслом Тиси і йому доведеться долати глибоку, холодну та стрімку водну перепону. Наразі прикордонники встановлюють осіб, причетних до організації незаконного перетину кордону.

При цьому на Закарпатті – за цілком іншими фактами переправлення осіб через державний кордон України – співробітники Мукачівського районного управління Національної поліції спільно з Департаментом військової контррозвідки СБУ затримали трьох чоловіків, причетних до такої діяльності. Двоє з них закарпатці віком 28 та 29 років, третій їх спільник – 23-річний мешканець Хмельниччини.

12 січня правоохоронці затримати всіх трьох причетних у різних районах Закарпаття. Слідчі помістили фігурантів до ізолятора тимчасового тримання. За процесуального керівництва Мукачівської окружної прокуратури, затриманим вже повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України. Відомо, що двоє із затриманих наразі є умовно засудженими за вчинення аналогічного злочину та перебувають на іспитовому терміні.

Прикметно, що під час розслідування правоохоронці встановили, що фігуранти мали намір організувати для трьох чоловіків призовного віку можливість покинути межі країни в обхід пунктів пропуску за 2500 доларів США з однієї особи. Тобто у різних кримінальних груп, які переправляють на Захід втікачів від мобілізації, на Закарпатті встановлений своєрідний «єдиний тариф».