Західна Україна за минулий тиждень: Городян закликають зимувати на селі, а бізнес відбирають за наявності російського громадянства

21 листопада 2022

Користуючись проблемами з енергопостачанням, київські власті фактично перейшли до конфіскації обленерго. Заарештовано акції «Чернівціобленерго» та «Рівнеобленерго» за підозрою, що вони належать росіянам.


Мешканців багатоповерхівок закликають на зиму перебратися на село

У багатоповерхівках Івано-Франківська під час зими може не бути світла по кілька днів, тому мешканці таких будинків мають задуматися про тимчасовий переїзд до приватних будинків або сільської місцевості, заявив міський голова Руслан Марцінків.

Про ситуацію з відключеннями світла та проблеми з опаленням у місті мер Івано-Франківська розповів у четвер, 17 листопада, під час ранкового ефіру на радіо «Західний полюс». За словами Марцінківа, «внаслідок російських обстрілів і проблем з електропостачанням у місті наразі без опалення залишається 53 багатоквартирні будинки». На місці працюють аварійні бригади, але спрогнозувати точний час відновлення опалення наразі неможливо.

З одного боку, це небагато, адже  всього у місті понад дві тисячі житлових багатоповерхівок. Проте Руслан Марцінків наголосив, що ситуація з відключеннями буде погіршуватися, і закликав мешканців багатоповерхівок переїхати на якийсь час до родичів чи знайомих у село. В свою чергу, мешканців сільської місцевості мер закликав прийняти у себе на зиму жінок і дітей, які живуть у багатоповерхівках.

«Треба готуватися до гіршого. До того, що світла може не бути днями, а не годинами. І я це серйозно говорю. Маємо певний час, щоб підготуватися. Мій прогноз – півтора-два тижні, для того, щоб підготуватися до масштабних відключень, якщо ворог далі буде продовжувати такі обстріли», – зазначив Руслан Марцінків.

«Рекомендую знайти місце перебування у сільській місцевості, в індивідуальних будинках. Хтось може має родину, знайомих в селах. Бажано домовитися про проживання, бо дуже важко буде виживати у багатоквартирних будинках», – додав міський голова.

Руслан Марцінків зазначив, що для мешканців багатоповерхівок мерія надасть інформацію про місця, де можна буде набирати воду, а також про адреси пунктів обігріву для літніх людей і жінок з дітьми у разі таких масштабних відключень.

Також міський голова нагадав, що мерія забезпечує генераторами належно облаштовані бомбосховища у багатоповерхівках – хоча наразі міська влада роздала лише 10 таких генераторів. Зате мер обіцяє ОСББ буржуйки, проте чи вистачить їх на всі багатоповерхівки – запитання риторичне.

Варто відзначити, що Руслан Марцінків не вперше закликає мешканців Івано-Франківська масово виїхати за межі міста. Навесні мер просив містян поїхати у села на травневі вихідні через загрозу російських ударів. Тоді до нього не особливо прислухалися, та й жодних атак тоді не було. Проте зараз – ситуація цілком інакша, адже зниження температури взимку є неминучим, і питання лише в тому, наскільки буде зимно. А перший сніг в Івано-Франківську випав уже 18 листопада.

При цьому в сусідній Львівській області жодних закликів до переїзду на села наразі нема, хоча ситуація з енергопостачанням там гірша, ніж на Прикарпатті. Як повідомив на брифінгу 16 листопада глава Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максим Козицький, напередодні шість ракет влучили у три об’єкти енергетичної інфраструктури.

​​«Наслідки ракетних ударів, які сталися на Львівщині, гірші, ніж тих, які були у жовтні, адже два з трьох ударів, які зафіксували вчора, це повторні удари по об’єктах критичної енергетичної інфраструктури нашої області. Усі три об’єкти зазнали критичних ушкоджень», – зазначив він, і додав, що для повного відновлення роботи енергооб’єктів у Львівській області до рівня лютого 2022 року потрібно 8-12 місяців.

За словами Козицького, ввечері 15 листопада на Львівщині без світла залишились близько 2 мільйонів людей (або 700 тисяч абонентів). Станом на ранок 16 листопада відновити подачу електроенергії вдалося 95% абонентів, однак навантаження на енергосистему є вкрай високим, тому на Львівщині ввели графіки вимкнень.

«Ситуація критична. Подана на Львівську область потужність становить близько 200 МВт, тоді як у мирний час споживання становило 650-750 МВт. Тому наразі лише 30% всіх абонентів Львівщини можуть одномоментно користуватись електроенергією. Усі профільні служби працюють над тим, щоб ця цифра зросла. Але прошу кожного та кожну по-особливому ощадливо споживати електроенергію, адже живлення відбувається за тимчасовою схемою», – сказав губернатор.

Так саме не звучать заклики до полишення обласного центру і в Чернівцях, хоча на Буковині зараз знеструмлено до 60% абонентів. «В Чернівецькій області застосовують екстрені відключення, але робити це за графіком – неможливо. Це пов’язано з тим, що в обласній енергорозподільчій компанії мають відреагувати на вимогу національного оператора електромереж «Укренерго» про вимкнення споживачів впродовж 15 хвилин», – повідомили в прес-службі «Чернівціобленерго».

«Чернівціобленерго» та «Рівнеобленерго» заарештовано за національною ознакою

Користуючись проблемами з енергопостачанням, київські власті фактично перейшли до конфіскації обласних енергорозподільчих компаній. 17 листопада стало відомо, що Печерський районний суд Києва наклав арешт на контрольні пакети акцій підприємств критичної енергетичної інфраструктури «Рівнеобленерго» та «Чернівціобленерго». Вони входять у групу VS Energy, яку за даними українських ЗМІ та слідства контролюють громадяни РФ Алєксандр Бабаков, Євгеній Гінер та Михаїл Воєводін.

Згідно з рішенням суду, арештовано загалом 93,2% акцій «Рівнеобленерго» та 96,8% акцій «Чернівціобленерго». Крім того, під арешт потрапили 99,9% акцій «Херсонобленерго», 72,9% акцій «Кіровоградобленерго» та 95,5% акцій «Житомиробленерго».

Слідчі Державного бюро розслідувань України проводять досудове розслідування за кількома звинуваченнями, зокрема – привласнення майна та вчинення «злочинною організацією «Лужники», яке представлене фінансово-промисловою групою VS Energy, умисних дій, з метою зміни меж території або державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб».

«В ході досудового розслідування встановлено, що на території України, починаючи з 2001 року, і до теперішнього часу здійснює систематичну протиправну діяльність злочинна організація, що організована та представлена громадянами Російської Федерації», – заявляв у клопотанні до суду прокурор Роман Тулін.

За даними слідства, злочинну групу представляють три громадянина РФ: Алєксандр Бабаков – депутат Держдуми РФ, Михаїл Воєводін та Євгеній Гінер. Гінер – президент московського армійського футбольного клубу ЦСКА, який також є партнером російської держкорпорації «Ростех», що виробляє та експортує високотехнологічну промислову продукцію цивільного та військового призначення. До слова, керує нею колишній офіцер ФСБ Сєргей Чемезов, давній друг і соратник російського президента Владіміра Путіна. Воєводін же, згідно з даними слідства, – це так званий «злодій в законі» на прізвисько «Міша Лужнецький».

Прокуратура стверджує, що Бабаков мав вплив на вище політичне керівництво України в період 2001-2014 років, і лобіював інтереси злочинної групи, щоб набути активи учасників протиправної групи. Гінер забезпечував необхідні заходи з фінансування протиправної діяльності групи, а Воєводін організовував силовий супровід. Відтак протягом 2017-2022 років підконтрольні VS Energy обленерго за фіктивними операціями перерахували понад 1,65 мільярда гривень на підприємства групи.

Бабаков, Гінер та Воєводін, за даними ЗМІ, контролюють в Україні велику бізнес-імперію – мережу готелів, банк, промислові підприємства та низку об'єктів критичної інфраструктури – п’ять обленерго, які забезпечують постачання електроенергії в домівки мільйонів українців одразу декількох областей. В Західній Україні це «Рівнеобленерго» та «Чернівціобленерго».

Усі ці обленерго об’єднані під вивіскою компанії «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» (VS Energy). При цьому, згідно реєстрів, її власниками є громадяни країн ЄС. Серед них, зокрема, громадяни Німеччини Олег Сізерман та  Марина Ярославська (її ЗМІ називають цивільною дружиною Євгенія Гінера), а також громадяни Латвії Віліс Дамбінс, Артурс Альтбергс та Валтс Вігантс. Останній був довіреною особою Алєксандра Бабакова.

Прикметно, що у квітні 2022 року було опубліковано «Заяву групи компаній VS Energy щодо російської військової агресії», у якій було висловлено щиру повагу героїзму та згуртованості українського народу та Збройних сил України в боротьбі за європейське демократичне майбутнє, засуджено агресію РФ та режим Білорусі, що її підтримав, тощо. Проте подібний хід не допоміг, як і написи «Слава Україні! Слава воїнам!» на сайтах обленерго, що належать VS Energy.

Наприкінці серпня Личаківський районний суд Львова арештував приміщення львівського готелю «Дністер», який в Україні теж пов’язують із російським політиком Алєксандром Бабаковим. При цьому кінцевим бенефіціаром компанії-власника готелю теж є громадянка країни ЄС – Наталя Селіванова, яка має паспорт Франції.

При цьому в липні 2022 року дві інстанції українських судів відмовили прокуратурі в позові щодо накладення арешту на активи VS Energy, вирішивши, що «правоохоронні органи належними, допустимими доказами не довели, що конкретні резиденти Росії контролюють відповідні юридичні особи на території України». Вочевидь, зараз прокурори знайшли для суддів якщо не докази, то пропозиції, від яких неможливо відмовитися.

Варто зазначити, що для європейських судів припущення українських правоохоронців можуть виявитися недостатніми, і виплачувати компенсації формальним власникам обленерго та готелю доведеться з бюджету України. При цьому, на думку старшого партнера юридичної компанії Ario Law Firm Юрія Хорунжого, українські суди фактично криміналізували сам факт наявності у власника бізнесу російського громадянства.

«В Єдиному державному реєстрі судових рішень є багато рішень, за якими передають корпоративні права, рухоме та нерухоме майно до Агенції з управління активами, посилаючись лише на те, що власниками цього майна є особи, які нібито пов’язані з РФ. Наприклад, за ознакою наявності російського паспорта. Проте в Кримінальному кодексі відсутня стаття, яка б визначала, що наявність певного громадянства є кримінальним злочином або є підставою для накладення арешту на активи» – зазначив київський юрист.