Західна Україна за минулий тиждень: Регіон звикає жити без електроенергії

24 жовтня 2022

В регіоні примусово обмежують енергоспоживання промислових підприємств і бізнесу. Населення наразі переконують, однак в разі недостатньої економії від струму погрожують відмикати цілі населені пункти.

Хроніки темних часів

В Західній Україні, як і на решті підконтрольної Києву території, на минулому тижні запровадили обмеження споживання електроенергії. Поки що примусово обмежують лише промислові підприємства і бізнес – при цьому одразу ж знайшлися об’єкти, власників яких ніхто про економію не запитує. Крім того, у деяких містах навіть вимикають вуличне освітлення. Населення наразі переконують, однак в разі недостатньої економії від струму погрожують відмикати цілі населені пункти.

Своєрідною моделлю можна вважати Львівську область. Голова Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максим Козицький 20 жовтня заявив про необхідність знизити рівень споживання електроенергії на 15% від повсякденного. Перед тим у «Львівобленерго» повідомили про запровадження графіку обмеження споживання електроенергії для промислових споживачів. Наразі «Львівобленерго» електроенергію для побутових користувачів не відключає. Для них обмеження розпочнуть діяти, коли опублікують графіки диспетчерського центру «Укренерго», на які місцеві власті впливу не мають.

При цьому Максим Козицький звернувся до мешканців Львівщини та попросив економно споживати електроенергію, і подякував бізнесу, який дослухався до рекомендацій влади та користувався електрикою економно. Губернатор наголосив, що обмеження щодо максимального зменшення використання електроенергії з 07:00 до 23:00 продовжили до 21 жовтня включно.

У зв’язку з ударами по енергетичній системі України на Львівщині можливі два варіанти розвитку подій. Перший сценарій – це свідоме суттєве зменшення споживання електроенергії, а другий – «віялові» відключення. Про це 20 жовтня розповів перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик.

«Сьогодні до кінця дня ми підготуємо наказ голови Львівської ОВА в частині обмеження зовнішньої світлової реклами, зовнішніх підсвіток і так далі. Зокрема, після закінчення роботи підприємства, установи чи організації, і в будь-якому разі, під час комендантської години», – сказав чиновник.

Він також зазначив, що після 10 та 11 жовтня, коли об’єкти критичної інфраструктури Львівщини зазнали уражень від російських ракет, бізнес не прислухався до влади та не зменшив електроспоживання. Тому ОВА проведе зустріч з представниками профільних асоціацій, щоб знайти шляхи, як спонукати підприємців до економного споживання.

«Будемо говорити про алгоритм спільної і конструктивної взаємодії, щоб бізнес розумів, кого, за яким принципом будуть обмежувати в споживанні електричної енергії. І чим може влада допомогти, щоб сам бізнес перелаштовував свій виробничий процес, де це можливо, на роботу в нічний час, таким чином, збалансувавши пікові навантаження», – наголосив Годик.

За його словами, якщо зменшити енергоспоживання не вдасться, в області можуть розпочатися «віялові» відключення електроенергії. «Якщо ми своїми зусиллями, тими простими кроками кожен на своєму рівні, хтось відімкнувши електроприлад, хтось перевівши роботу підприємства на нічний час, не зменшимо споживання електроенергії в найближчі дні, то розуміємо, що будуть застосовуватися кроки щодо обмеження споживання, і при необхідності, тимчасове вимкнення електропостачання, як для окремих суб’єктів, так і для більш широкого кола абонентів. Але щиро переконаний, що зможемо знайти компромісне рішення, і нам до цих більш радикальних кроків не доведеться вдаватися», – додав Андрій Годик.

Того ж дня на території Львівщини на час дії комендантської години заборонили використання усіх видів зовнішнього освітлення, крім освітлення вулично-дорожньої мережі та об’єктів критичної інфраструктури. А освітлення зовнішньої реклами, розміщеної на фасадах будинків та споруд, спеціальних конструкцій було заборонено після завершення робочого часу суб’єктів господарювання – незалежно від організаційно-правової форми.

При цьому, як повідомив радник голови Львівської ОВА Олег Радик, порушників каратимуть. «З владних кабінетів почув, що планується: Хто не буде виконувати обмеження по вимкнення освітлення зовнішньої реклами, тому будуть першочергово вимикати електропостачання примусово, і не тільки на комендантську годину», – йдеться в його дописі у Фейсбук.

Проте в деяких областях каральні заходи анонсували особисто губернатори. Так, голова Тернопільської ОВА Володимир Труш на брифінгу 20 жовтня заявив, що поліція патрулюватиме обласний центр, виявляючи підприємців, що не вимкнули зовнішнє освітлення, і у порушників будуть проблеми. «Будь-ласка, вимкніть зовнішню рекламу, бо будете мати неприємності. Поліцейські, які патрулюватимуть місто, будуть заходити у це приміщення i притягувати до відповідальності», – заявив губернатор.

І вже того ж вечора дві оперативні групи з працівників поліції та муніципальної інспекції Тернопільської міської ради вже здійснювали перевірки суб’єктів господарювання на дотримання вимог економії світла. «За результатами обстежень проведено близько 100 профілактичних бесід  з підприємцями, грубих порушень не виявлено. Джерела зовнішнього освітлення у місті  також було вимкнено» – повідомили перевіряючі. Крім того, уже почалися масові публікації місцевих ЗМІ, а також дзвінки в органи влади та правоохоронцям в стилі «а у сусіда світло горить!»

Але журналісти звертають увагу на порушників режиму економії дуже вибірково. Наприклад, до аквапарку у Львові, який для освітлення та підігріву води використовує стільки електроенергії, що вистачило б на цілий квартал, у львівських медіа та правоохоронців жодних претензій нема. Вочевидь, справа у тому, що аквапарк належить Андріяну Гутнику, одному з ключових спонсорів націоналістичної партії «Свобода», що має фракції у Львівській обласній та міській радах.

В окремих обласних центрах Західної України місцева влада в спробах зекономити електроенергію пішла ще далі. Так, у Чернівцях і Луцьку оголосили про вимкнення вуличного освітлення, а у Рівному 20 жовтня скоротили кількість тролейбусів на лініях – правда, на наступний день від цього відмовилися. Загалом чиновники обласного та міського рівня лякають карами в основному бізнес, а населення вмовляють вимикати електроприлади. Винятком став губернатор Тернопільської області Труш, який прямо заявив: «Якщо мешканці області перевищать об’єм електроенергії, який слід використовувати, відключення будуть у цілих громадах».

За першу добу подібних заходів в областях регіону вдалося зменшити споживання електроенергії в середньому на 10-15%. При цьому менше всіх зекономили у Рівненській області – 8,5%, а про найбільші досягнення відзвітували на Буковині. У «Чернівціобленерго» повідомили, що 20 жовтня споживання електроенергії промисловими споживачами зменшилося на 26, 9% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Але даних про економію побутових споживачів електроенергії в області не оприлюднено.

Під санкції Києва потрапив машинобудівний завод у Чернівцях

При цьому одне з найвідоміших і найстаріших підприємств Буковини, Чернівецький машинобудівний завод (ТОВ «Машзавод»), з 20 жовтня припинило споживання електроенергії майже повністю, і зовсім не тому, що вирішило перевиконати вимоги місцевої влади. Причиною стало рішення київських властей – завод став єдиним українським суб’єктом, який потрапив до нового санкційного списку РНБОУ, який президент України Володимир Зеленський затвердив указом від 19 жовтня.

Відповідно до указу до підприємства терміном на 5 років застосовано наступні санкції:

1) обмеження торговельних операцій (повне припинення);
2) запобігання виведенню капіталів за межі України;
3) зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
4) припинення дії торговельних угод, спільних проектів та промислових програм у певних сферах, зокрема у сфері безпеки та оборони;
5) заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності.

За інформацією місцевого порталу «БукІнфо», «Машзавод» потрапив до санкційного списку з подачі СБУ, і для бюджету Чернівецької області це буде мати сумні наслідки. «Очевидно, що це стало громом серед ясного неба для керівництва і всього колективу підприємства. Це очевидна підстава. Ми у редакції перевірили: із 1374 (!) підприємств, внесених у санкційний список РНБО – всі юридичні адреси російські (як і бізнес). Окрім… єдиного українського – Чернівецького машинобудівного заводу, який є найбільшим платником податків у Чернівецькій області і який зажди був одним із проукраїнських підприємств-флагманів машинобудівної індустрії країни» – пише видання.

Автор статті переконаний, що підприємство потрапило до санкційного списку не випадково, а з подачі «ворогів України». «Тому стає очевидним, це 100% підстава і шкідництво ворогів української держави, які точно ще є у вищих ешелонах влади, хто і незрозуміло на яких підставах підкинув через СБУ до цього списку РНБОУ Чернівецький машинобудівний завод», – пише він. Серед таких людей на Буковині  називають нового главу НБУ Андрія Пишного та його політичного і бізнес-партнера, екс-прем’єра Арсенія Яценюка, котрі є вихідцями з Чернівців і зараз прагнуть покращити своє матеріальне становище.

Генеральний директор ТОВ «Машзавод» Віктор Сідляр, який разом з колективом підтримав і «помаранчеву революцію» у 2004-му, і «євромайдан» у 2014-му, і війну на Сході, коментує ситуацію в стилі «товаришу Зеленський, сталася страшна помилка!» В інтерв’ю чернівецькій газеті «Молодий буковинець» Сідляр заявив, що причин для санкцій «тупо не існує».

«В Росію я з 2014 року нічого не експортував, абсолютно, не було жодної поставки. Так само нічого не отримував. Білорусь до 2022 року не була під санкціями, але коли почалась війна, я нічого не поставляв і не отримував. Засновники та власники підприємства – громадяни України. Які ще інші можуть бути підстави для введення санкцій? Єдине підприємство на Буковині, на яке були накладені санкції – ТОВ «Машзавод». Без роботи залишилося 320 людей. Тут кількість людей важлива, але важливе ще й те, що ми сплатили 50 мільйонів податків за десять місяців. На одну людину в нас податкове навантаження більше, ніж в будь-кого в Україні. До того ж у нас немає боргів ні перед бюджетом місцевим, перед банками, постачальниками електроенергії. У нас немає будь-яких боргів» – розповів директор заводу.

«Ми сьогодні написали листи до РНБО, СБУ та Президента України. У листі попросили виправити помилку, а які будуть рішення – подивимось. У нас не було жодної перевірки, жодної претензії ні від кого не надходило, що ми щось порушуємо, до цих пір. Причин логічних немає, це я можу гарантувати. Можливо, хтось пояснить» – жаліється Сідляр.

Думаю, відповідь слід шукати у російській класиці, нині забороненій на території України. Наприклад, у байці Крилова, де вовк говорить ягнятку: «Ти винне тим уже, що хочу я, бач, їсти»…