Три міністри відвідали столичний Львів за день. Один з них – польський

2 вересня 2022

Львівщину з робочим візитом відвідали: Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, Міністр охорони здоров’я Республіки Польща Adam Niedzielski та Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Разом Міністри завітали в один з медзакладів Львівщини, у якому лікують та реабілітують військових. Від початку повномасштабної війни тут пролікували близько 1700 людей.

Міністри поспілкувалися з пацієнтами, подякували за відвагу та захист і побажали швидкого одужання. Юлія Лапутіна також нагородила подяками від Міністерства у справах ветеранів України медичний персонал закладу.

В одній з палат на стіні, опріч державного прапора України – було також розгорнуто червоно-чорне знамено бандерівської ОУН. Вочевидь, навмисно під візит польського міністра дотепники підгадали.

Віктор Ляшко відвідав Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, поспілкувався зі студентами. Наголосив, що Президент та уряд докладають усіх зусиль, щоб Програма медичних гарантій та фінансування закладів охорони здоров’я функціонувала на належному рівні.

Високоповажні гості оглянули оновлені реабілітаційне відділення та відділення відновлювального лікування для захисників та захисниць України.

Тут наприкінці серпня у межах проєкту Львівської ОДА та Міжнародного штабу допомоги українцям (МШДУ) відкрили після ремонту 5 палат, санітарні кімнати, коридори та рецепцію.

Невдовзі на базі цього стаціонару відкриють спеціалізовану клініку протезування та реабілітації людей, які постраждали через воєнні дії росії проти України – Superhuman Center.

До складу правління центру увійшла перша леді України Олена Зеленська, а до створення центру долучились чимало людей зі світовим іменем – співак Стінг та його дружина, кінорежисерка Труді Стайлер та інші.

Підтримка Західних зірок – зрозуміла: вона фінансова та іміджева – на пересічного трудара в Европі чи Америці це справило враження. А ось як «правитиме» пані Зеленська в Superhuman Center – цікаво буде поспостерігати.

Говорили також про те, що напередодні у польському Жешуві відкрили медичний хаб, в якому тимчасово прийматимуть українських військових. Транспортуватимуть їх зі Львова.

Із Жешува пацієнтів 2-3 рази на тиждень забиратиме літак в інші європейські міста на лікування.

Під час сьогоднішнього візиту пан Адам Недзєльскі наголосив, що Польща активно допомагає Україні медичним обладнанням, ліками, приймає на лікування діток з онкологією.

Але важливо також зазначити, що близько 1000 українців працюють зараз у медичній галузі цієї країни.

–  Дякуємо Польщі за підтримку на всіх рівнях, – написав на своїм офіційнім фейсбуці київських посадник – наглядач за Львівщиною Максим Козицький.

«Policzono!»*) – подумав пан Недзєльскі.

‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑
*) [полічоно] – Зараховано!