Твердопаливні котли та заміна дротів: у Володимирі на Волині готуються до старту опалювального сезону

1 вересня 2022

В одній із котелень у місті Володимирі, що надає послуги для 1,5 тисячі споживачів, проводять підготовку до опалювального сезону. Комунальники встановлюють твердопаливний котел, після чого монтуватимуть димову трубу, утилізатори та два котли.

– Під час опалювального сезону твердопаливні котли забезпечуватимуть теплом оселі містян. На реконструкцію котельні з міського бюджету виділили понад 6 мільйонів гривень, – розповів директор комунального підприємства "Володимиртепло" Сергій Коба.

Кожен новий котел має циклони-утилізатори, довідувалося Суспільне.

– Бетонна основа, на якій буде стояти два твердопаливних котли. Ми вирішили не відмовлятися, не демонтувати газові котли, які є тут поруч. При крайній потребі або в подальшій перспективі можливо будуть задіяні. Тут ще стоїть котел, якій нагріватиме гарячу воду для нашого населення, – каже керівник підприємства.

Всього у Володимирі є 20 котелень, із яких сім мають твердопаливні котли. Їх використання заощадить до 10 % газу в опалювальний період.

У новому опалювальному сезону комунальники прогнозують значне навантаження на електромережі.

– Аби запобігти пожежам у багатоквартирних будинках, яким понад пів сотні років, замінюють стару проводку на нову, – розповів директор комунального підприємства "Управляюча житлова компанія" Роман Лисюк.

З його слів, у місцях загального користування було багато пожеж: горіли електрощитові, не витримує захист і саме електропроводка.

– Ми замінили загальні мережі електропостачання від вводу в будинок до лічильників обліку електричної енергії вже у 14 під’їздах, замінили капітально, ще плануємо в чотирьох під’їздах замінити. Безпосередньо в будинку на вулиці Поліської Січі, 57, проводяться роботи, – каже комунальник.

На заміну електропроводки з міського бюджету виділили майже пів мільйона гривень. Впродовж місяця планують замінити 2,5 кілометри дротів, – сказав Роман Лисюк.

Мешканці ОСББ "Мрія" у Володимирі теж готуються до холодів.

У двох дев’ятиповерхівках замінили вікна та балконні двері на енергозберігаючі. Нині тут, говорить мешканка одного з будинків, голова об’єднання ОСББ Людмила Власюк, утепляють фасад.

– Проводяться роботи по зовнішньому утепленню будинку – стіни. Крім того, утеплюємо технічні поверхи в обох будинках: буде утеплено цоколь, відмостка, – каже мешканка будинку.

На ці роботи, додала голова правління ОСББ, витратять 16 мільйонів гривень, з яких 30 % мешканці взяли у кредит, а 70 % оплачує Державний Фонд Енергоефективності.


Довідка

У Луцьку з 45 котелень дві працюють на твердому паливі, решта – на газі. Для економії та зменшення витрат палива у міських багатоповерхівках завершують встановлення індивідуальних теплових пунктів. В районах натомість активно заготовляють дрова.

На луцьких котельнях модернізують обладнання для централізованого теплопостачання. Ремонтники замінять старе помпове обладнання на нове та реконструюють запальникові пристрої на котлах.