31 серпня 2022

Вони тимчасово мешкали у закладах до початку навчального року. В 32 комунальних закладах області зробили ремонти для того, аби надати прихисток східнякам, які раніше жили у школах.

Поширити / зберегти:

– За гроші місцевого бюджету, донорів, волонтерів, благодійних організацій зробили ряд поточних ремонтів в об'єктах комунальної форми власності. І сьогодні вже завершується процес переміщення переселенців у геріатричні пансіонати, інтернатні установи. Також переселення ведеться в медичні установи. Це є санаторні заклади й, звичайно, залучені заклади освіти. Це — школи, садочки, які не будуть розпочинати очну форму навчання, – про це Суспільному розповіла заступниця голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Людмила Сірко.

Переселенець з Краматорська Олександр Тулінов розповідає, ще тиждень тому мешкав у школі селища Лисець. Тепер — у дитячому садку. Переселили його і решту людей, які там жили, через початок навчального року в школі.

– У школі було добре — пральна машинка, душ. Тут добре годують. З водою — трошки біда. У свердловині води немає. Підвозять, підносимо, щось робимо. Нормально загалом, а що робити? — говорить Олександр Тулінов.

Садок, де тепер живуть люди, не під’єднаний до централізованого водопостачання, а колодязь висох, тому воду привозять.

Кухня, пральні машинки та душ — в іншому приміщенні, але воду доводиться економити, розповідає Петро Немич, який мешкає тут з родиною. Чоловік каже, його рідні постійно хворіють, тому він тішиться, що з викликом швидкої допомоги тут немає проблем.

– У моєї дружини — тиск, грижа і ноги. Вона 53 роки вчителем пропрацювала, — каже чоловік.

Голова Лисецької громади Анатолій Лущак розповідає, що планують пробурити свердловину, аби люди мали стабільний доступ до води. У садку живуть приблизно 20 переселенців. Планують розміщати людей і в інших комунальних закладах.

– В одному садочку будуть і діти, і люди з інших регіонів. Працюємо над тим, щоб ми могли продовжити переселення в інші приміщення, — каже Лущак.

Зокрема, у Лисецькій громаді під житло для переселенців облаштовують дві футбольні роздягальні. У приміщеннях ще потрібно зробити опалення на санвузли. Скерують на це гроші громади, каже Анатолій Лущак. А у волонтерських організацій проситимуть допомоги з побутовою технікою.

Голова громади розповідає:

– Завели світло, вже є і вікна вставлені. Тут зробити, там доробити — і дати людям, щоб вони могли тут пережити й втриматися до кращих часів. Величезне приміщення, тут можуть 30 людей жити.

Евакуація із зон воєнних дій на Прикарпаття продовжується, каже Людмила Сірко. Щодоби в область приїжджають від 60 до 120 людей і вони також потребують житла.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР