Східняки в гуртожитках волинських закладів освіти – що з ними буде з 1 вересня

31 серпня 2022

Станом на кінець серпня в гуртожитках закладів освіти на Волині проживають півтори тисячі переселенців. Їм шукатимуть альтернативне житло, а в деяких навчальних закладах ущільнюватимуть проживання людей по кілька сімей в одній кімнаті.

З слів начальниці Волинського обласного управління освіти та науки Людмили Плахотної, в області залишилось розселити та знайти місця для проживання чотирьом сотням переселенців.

У гуртожитку Луцького педагогічного коледжу нині живе 80 внутрішньо переміщених, довідувалось Суспільне.

– Загалом гуртожиток розрахований на 630 місць, – каже заступниця директора коледжу Тетяна Оксенчук.

З її слів, тут студентів та переселенців докидають один до одного в кімнати, таким чином ущільнюють місця.

– В такий спосіб вдалося звільнити 50 місць для студентів-першокурсників. Географія переселенців, звідки вони приїхали – повністю окуповані території або регіони, де ідуть активні бойові дії. Цим людям повертатися нікуди, – говорить Тетяна Оксенчук.

До Олени та Анастасії Грезент із Харкова три тижні тому підселили Ірину з Авдіївки. Жінки кажуть: вже познайомилися, потоваришували, обжилися разом.

Студентки Анастасія Вашестюк та Аліна Чоботан у гуртожиток навчального закладу приїхали три дні тому. Жили у кімнаті разом, нині їх поселили у більшу кімнату, для п'ятьох людей.

– Добре, що в нас немає такої біди, хай живуть люди. Вони нам не заважають. Ми вже з дітками познайомились, вони самі до нас прибігають в кімнату, ми граємось, – каже Анастасія Вашестюк.

Переселенка із Краматорська Людмила Шевченко для дітей-студентів звільняє полички у холодильнику. Каже: старається, щоб всім було добре та зручно.

Директорка обласного департаменту соцзахисту населення Оксана Гобод, розказала, що з початку вторгнення російських військ в Україну Волинь прийняла понад 72 тисячі східняків.

Що відомо

– Станом на 20 липня у гуртожитках закладів освіти Волині тимчасово проживали 2 236 переселенців, 568 людей потребували того, щоб для них знайшли альтернативне житло. 251 людина проживала в закладах освіти, які належать до комунальної власності громади, а решта, майже дві тисячі, це переселенці, які жили в закладах освіти обласного підпорядкування.

– Віцепрем'єрка, міністерка із питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук закликала місцеву владу не виселяти переселенців. Про це вона написала у Telegram. За її словами, можна говорити лише про переселення без погіршення умов.

– Починаючи з 4 березня у гуртожитку Луцького педколеджу селять переселенців, які приїхали на Волинь з реґіонів, де ведуться активні бойові дії.