У Польщі багато вакансій серед робочих спеціальностей – поляків заробіток не спокушає

30 серпня 2022

У Польщі не вистачає працівників робочих спеціальностей. Зокрема, серед дефіцитних професій — теслі та покрівельники. Основні причини браку кадрів: закриття професійно-технічних шкіл, слабкі стимули до здобуття цієї професії та низька плата. Водночас спеціалісти вважають, що мода на ремесла, що розвивається, може у майбутньому призвести до зростання заробітної плати.

Як повідомляє personnelservice.pl, у Польщі не вистачає працівників робочих спеціальностей.

Про це яскраво свідчить останній "Барометр професій".

Він показує, що фахівці, які працюють з бетонозмішувачами, теслярі та покрівельники є дефіцитними професіями. 

Роботодавцям важко знайти спеціалістів через низку причин.

Зокрема, закриття професійно-технічних шкіл, слабкі стимули до здобуття цих професій та непропорційну вкладеним зусиллям заробітну плату. 

Водночас фахівці вважають, що мода на ремесла, що розвивається, призведе до зростання заробітної плати.

– Це має бути заохоченням для молодих людей, для яких отримання професії часто є кращим кар’єрним шляхом, ніж диплом економіста чи соціолога, — каже експерт ринку праці, засновник Personnel Service, Кшиштоф Інґлот. 

Наразі у Польщі є три дефіцитні професії, заробіток працівників у яких не перевищує  чотирьох тисяч злотих (32.000 грн) "на руки" на місяць. Йдеться про столярів, мулярів та слюсарів.

Щодо першої професії з перелічених, то заробіток може сягати до 3,5 тисяч злотих "на руки" щомісяця.

Водночас, муляри та слюсарі заробляють близько 3,8 тисячі злотих "на руки" на місяць.    

Трохи більше, близько чотирьох тисяч злотих "на руки" на місяць, отримують асфальтоукладачі, зварювальники та покрівельники.

Експерти Personnel Service зазначають, що через дефіцитність деяких професій шанси на підвищення заробітної плати в найближчі кілька років дуже високі.

– Попит на ці професії, який зростає, означає, що шанси на підвищення зарплат надзвичайно високі. Що ми бачимо зараз? Той, хто нещодавно замовляв меблі на замовлення або шукав тротуарника чи покрівельника, знає, наскільки високими можуть бути їхні ставки, — зазначає Кшиштоф Інґлот. — Це має змінити вибір молодих людей, для яких матеріальні стимули є причиною вибору іншої кар'єри. 

Як повідомляє personnelservice.pl, серед дефіцитних професій є й ті, де можна заробити понад 4,5 тисячі злотих на місяць (36.000 грн). 

Так, електрик у Польщі може заробити трохи менше, ніж 4,4 тисячі злотих на місяць. Штукатур та оператор будівельної техніки — 4,6 тисячі злотих на місяць. Найкращі зарплати у монтажників будівельних конструкцій — 4,7 тисячі злотих на місяць.

Зрозуміло, що навала біженців з України дозволила певний дефіцит робочих рук закрити.

Але Польща чекає вмілих, але дешевих саме чоловічих робітничих рук.

ЗУНР проґнозує, що в оглядовому майбутньому це питання польські офіційні чинники перед Києвом таки жорстко поставлять.

Тим паче, що був вже подібний прецендент: із заробітчанами під час ковідних карантинів та обмежень на пересування.

Тоді за ними навіть спеціальні авіачартери почали присилати!

Так що, варіанти є. І скоро ми про них почуємо.