На вулиці Митрополита Андрея збудують клубний житловий комплекс з підземним паркінгом (ФОТО)

30 серпня 2022

Ще одним вільним міжбудинковим майданчиком в Місті Лева стане менше. Будуватимуть за польські інвестиції. Але перед тим – проведуть громадські слухання.

У Львові 13 вересня у Пороховій вежі проведуть громадські слухання про зміну детального плану території у межах вул. Митрополита Андрея, Війтовича, Шептицьких і вул. Митрополита Ангеловича.

На ділянці, де розташовані склади, хочуть збудувати клубний житловий комплекс із паркінгом.

Початок слухань о 15:00.

Місце, де планується будівництво, – посеред житлового кварталу за пам'ятником Степану Бандері.

Поряд – сквер, будинки, семінарія.

Раніше ділянка належала вже закритому підприємству дорожнього зв'язку – тут були склади і гаражі, куди заїжджала важка техніка.

Її викупила приватна структура, а забудову тут реалізовуватиме компанія PRAUD Investment, директор якої Марко Ткач і головний архітектор проєкту Юрій Столяров розповіли ZAXID.NET про деталі.

Розпочати обговорення і запустити процес підготовки до будівництва планувалося на початку року, але війна загальмувала плани.

Марко Ткач каже, що компанія PRAUD Investment вирішила все ж реалізовувати проєкт, адже нове будівництво – це підтримка економіки міста і країни та робочі місця для сотень людей.

Польські інвестиції в компанію допомагають це забезпечити.

– Ідеться не лише про людей, задіяних у проєктуванню і будівництві, а й про суміжні галузі – будівельні матеріали, лоґистику тощо. Зараз багато хто залишився без роботи і робочі місця дуже потрібні. Ще нове будівництво – це плата місту за землю і сплата податків в бюджет, – говорить директор компанії.

Окрім того, у травні у Львові затвердили нові стандарти будівництва житла із урахуванням виникнення різних надзвичайних ситуацій.

Згідно з новими нормами, підземні паркінги та інші приміщення мають адаптувати для укриття людей, на поверхах також повинні бути кімнати безпеки, а в будинку – протипожежні стіни й вікна.

Ці стандарти будуть враховані і в будівництві клубного житлового комплексу із паркинґом на вулиці Митрополита Андрея, разом із европейськими стандартами, на які спирається компанія.

Ділянка викуплена ще кілька років тому. Початково, у 2017 році, розповідає Юрій Столяров, були плани збудувати на ній готель із супутніми закладами обслуговування.

– Логіка була така, що поруч залізничний вокзал і непогане сполучення з аеропортом. До центру – також близько. Але тоді сусіди не дуже добре сприйняли цю ідею – людей бентежило, що може бути шум, постійний рух. Тож проєкт поставили на паузу і повернулись за 4 роки із новою пропозицією, – говорить головний архітектор втілення.

Із урахуванням думки мешканців концепцію змінили з готелю на клубний житловий комплекс.

[Простіше кажучи: простим смертним місцевим львів'янам там буде купити житло нездійсненно за будь‑яких умов! Але донбасскі – викуплят аж бігом! – прим. ЗУНР]

– Там житимуть люди, які хочуть тиші та спокою, буде гарний зелений двір і паркінг. Ми вважаємо, що у дворі, посеред житлових будинків, не повинно бути надмірного шуму. Комплекс має гармонійно доповнити цей житловий квартал, – каже Марко Ткач.

Окрім концепції будівництва, девелопер змінив інтенсивність забудови.

Якщо раніше ішлося про 6 поверхів, які дозволені в цьому ареалі, то тепер у планах – два будинки висотою 2-4 і 3-5 поверхів.

– Навколо будинки переважно триповерхові, але там висока стеля і дахи, тобто виходить висота як 5 поверхів. Поряд семінарія, що має 5 високих поверхів, і 6-поверховий будинок на куті кварталу. У новій концепції ми врахували навколишнє архітектурне середовище і усунули дискомфорт для мешканців, – розповідає Юрій Столяров.

Що буде в комплексі

Два будинки із секціями висотою від 2 до 5 поверхів будуть розраховані орієнтовно на 20 квартир. Комерційних приміщень, що традиційно розташовуються на перших поверхах новобудов, тут, імовірно, не буде.

– Такі клубні будинки переважно мають на перших поверхах загальні приміщення для мешканців – великий хол, ігрову кімнату, місце для зустрічей чи простір для різних подій, – говорить архітектор Юрій Столяров.

Також планується будівництво підземної стоянки – кількість паркомісць буде така ж, як і квартир, тож двір комплексу буде закритим для машин.

Водночас, підземний паркинґ слугуватиме укриттям для мешканців і їхніх сусідів у разі потреби, як цього вимагають нові стандарти будівництва житла, затверджені у Львові у травні.

– Окрім того, біля цих будинків є можливість відновити скверик для загального користування. І ми хочемо це зробити, бо зараз тут закинуті гаражі і смітники, а може бути інакше, – говорить Марко Ткач.

[На початках будівництва – кожен забудовний так обіцяє. Але як воно буде направду? – прим. ЗУНР]

Після громадських слухань проєкт розглядатиме містобудівна рада, а потім його мають затвердити на сесії міськради Львова.

Після цього буде виготовлений ескізний проєкт, містобудівні умови та обмеження.

Лише після проходження всієї процедури почнеться будівництво.

Компанія PRAUD Investment уже понад 7 років працює на будівельному ринку Львова.

За цей час збудовано кілька житлових комплексів, з яких особливо прикметні вже завершений ЖК PRAUD Premium на вул. Марка Вовчка і багатофункційний комплекс PRAUD Select на вулиці Клепарівській, будівництво якого триває.

Обидва проєкти відповідають архітектурним тенденціям міжнародного рівня, і в компанії обіцяють, що новий комплекс на вул. Митрополита Андрея буде ще більш сучасним і гармонійним.

Воно й зрозуміло: за польські гроші – будувати елітні будинки, які з високою ймовірністю викуплять східняки‑скоробагатьки.

І так завжди...