Укрзалізниця відновила ділянки колії на кордоні з Румунією (ФОТО)

30 серпня 2022

За два місяці робіт було відбудовано 20 км залізниці. Планується відкриття нових міжнародних потягів.

Україна відкрила нові ділянки залізничного сполучення на кордоні з Румунією.

Дві нові ділянки – «Рахів – Берлебаш – держкордон» та «Тересва – держкордон» – були відновлені за два місяці.

Довжина ділянок – 19,3 і 1,1 км відповідно.

Щоправда, відкриття міжнародного сполучення стане можливим після того, як Румунія полагодить частину маршруту зі свого боку.

– А до того часу по цій дільниці буде ходити приміський дизель-поїзд №6441/6442 Коломия – Рахів – Коломия, маршрут якого вже продовжено до станції Ділове, що на кордоні з Румунією, – повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

Ці дві дільниці у майбутньому стануть третім та четвертим стиками на кордоні з Румунією — нині найбільш завантаженому напрямку.

Їх відкриття дозволить відправляти на ньому додаткові 6 пар вантажних поїздів щодня. Це додаткові 3,5 млн тон вантажів на рік.



Окрім того, ці дві дільниці відкривають перспективу і для нових пасажирських напрямків — міжреґіонального сполучення між Ужгородом та Івано-Франківськом і Чернівцями, а також міжнародних маршрутів між українськими та румунськими містами, як зі сторони Ужгорода, так і зі сторони Івано-Франківська та Чернівців.

Ось так, не минуло і сто з гаком літ, як ледве‑ледве вдається відновлювати то, що справно працювало ще за «Бабці Австрії»...

Щоправда, відновлені ділянки побудовані в стандарті сов'єцької ширини колії.

Тож очевидно, незабаром їх знову доведеться «відновлювати» вже в ширині евроколії.

А як каже народна прикмета: кажда віднова колії – це нагода добряче «намити» грубі гроші. Не кріпакам‑пасажирам, звісно! А тільки обраним і втаємниченим чиновникам‑феодалам з Укрзалізниці та супутніх служб.