У Рівному безплатно роблять унікальні операції з вирівнення хребта

24 серпня 2022

Безплатні операції з вирівнення хребта упродовж шести років проводять лікарі обласної лікарні у Рівному. Найбільший кут нахилу, який доводилося виправляти лікарям — 120 градусів. Окрім Рівного подібні втручання роблять у лікарні Охматдит та проводили в Харкові.

– Значні деформації — це третього-четвертого ступеня, тобто кут понад 40 градусів. Це призводить до тривалої інвалідизації і навіть може призвести в майбутньому до смерті пацієнта внаслідок сколіотичної деформації та ускладнень серцево-судинної системи, – каже лікар шпиталю Богдан Мироник.

Він додає: оперативне втручання є складним, його виконують лише в декількох областях країни.

– Суть оперативного втручання полягає у зведенні гвинтів через ніжки в тіла хребців, ротація цих хребців, виконання остеотомії на певних рівнях та фіксації балками, — уточнює лікар.

Цьогоріч лікарі обласної лікарні прооперували чотирьох дітей з інвалідністю та сімох військових, які отримали травми під час виконання службових обов'язків, повідомляє Суспільне.

Конструкція для корекції постави коштує від 120 тисяч гривень. Їх закуповують за гроші з держбюджету.

– Міністерство охорони здоров'я закупляє ці конструкції для дітей з інвалідністю зі сколіотичними деформаціями. Роздаються клінікам, які виконують ці оперативні втручання, — додає Валентин Піонтковський.

Зараз на диспансерному обліку в обласній лікарні Рівного перебуває майже три сотні пацієнтів.