Мер Нью Йорка може відвідати Закарпаття — американський мільярдер з Мукачева

19 серпня 2022

Про це повідомив Александр Ровт (Alexander Rovt) – уродженець закарпатського Мукачева, на зустрічі з головою Закарпатської ОВА.

Очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита у робочому форматі зустрівся із Почесним консулом України в угорському Сеґеді – підприємцем, меценатом Алексом Ровтом.

Під час стрічі Алекс Ровт повідомив, що нині чи не найбільша українська громада США проживає в Нью-Йорку, а це сотні тисяч людей. Велика кількість із них – вихідці саме з Закарпаття.

Пан Ровт відзначив, що мер Нью-Йорка Ерік Адамс опікується питаннями вимушено переміщених осіб з України й цікавиться Закарпаттям, повідомляє Golos Karpat.

– Тож, користуючись можливістю, ми запросили пана Еріка Адамса відвідати наш реґіон. Отримали позитивне рішення й очікуємо на приїзд одного з найвпливовіших посадовців США у жовтні поточного року, – розповів Віктор Микита.

Ну, приїде чи не приїде – пожиємо, зобачимо. Але зі світлини пана мера Нью Йорка видно, що Україну він таки підтримує.

Довідка

Алекс Ровт (англ. Alexander Rovt, уроджений Шандор Рот, угор. Róth Sándor; 23 липня 1952, Мукачево) — угорсько-американський підприємець єврейського походження, мільярдер, власник низки великих підприємств у галузі хімічної промисловості. Почесний Ґенеральний консул України в Угорщині.

Народився в місті Мукачеві в сім'ї службовця.

У 1959 році пішов у перший клас середньої школи № 1, а з 1965 року навчався в середній школі № 5, яку закінчив на відмінно. Вступив до Львівського торгово-економічного інституту, який закінчив у 1973 році і переїхав до Угорщини на постійне місце проживання.

З посади різнороба у магазині пройшов шлях до начальника головного управління збуту плодово-овочевої продукції Угорщини.

У 1985 році емігрував з Угорщини до США, де проживає і нині. Деякий час працював у фірмі «Мілмард», у ювелірній фірмі, потім відкрив власний ресторан. Нині він — президент компанії «IBE Trade Corp» у Нью-Йорку з виробництва й реалізації мінеральних добрив.

У 2008 році став Почесним Ґенеральним консулом України в Угорщині.

У 2008 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Міжнародний досвід формування інститутів як чинників інноваційного розвитку (можливості імплементації для України)».

Самостійно вивчив угорську, англійську, німецьку, чеську, польську та інші мови.

Класичний приклад людини, що втілила «американську мрію».

Но й цікаве повідомлення на тлі того, як в останні роки офіційний Київ розганяв хвилю проти етнічних Мадярів Закарпаття – одних з корінних, до речі, мешканців цього історично цікавого краю.