18 серпня 2022

Згідно з прогнозами, опалювальний сезон 2022-2023 буде важким. Щоб зменшити залежність від русского газу, жителів Тернопільщини просять економити енерґоресурси, і застерігають від шахраїв паливом.

Поширити / зберегти:

Для цього варто подбати про опалення на альтернативних джерелах та утеплити будинки.

На цьому наголосив під час брифінгу голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш.

– Ви бачите, як країни Европи починають економити на енергоносіях. До речі, сьогодні в Европарламенті повідомили про те, що скорочення споживання газу в них становить приблизно 10%. Тому я закликаю всіх жителів Тернопільщини, хто має можливість чи в домашніх господарствах, чи на приватних товариствах та структурах встановити опалення на альтернативних джерелах. Це можу бути твердопаливні чи електричні котли, – закликав голова обласної військової адміністрації.

Також Володимир Труш просить усіх, хто зараз має можливість, зробити енерґомодернізацію: утеплити будинки, скоротити кількість опалювальних площ чи поставити котли на дровах. 

За словами очільника області, у сховищах України є близько 14 мільярдів кубів газу. Але для опалювального періоду потрібно 16,6 мільярда кубів.

– Згідно з постановою Кабміну, 590 органам місцевого самоврядування дозволено використовувати кошти місцевих бюджетів на встановлення альтернативних видів опалення в своїх громадах. Зокрема, у дитсадках, школах, лікарнях та інших закладах. Це повинно суттєво вплинути на економію енерґоресурсів, – каже Володимир Труш. 

До слова, у зв’язку наближенням опалювального сезону люди активно шукають та хочуть купити паливно-мастильні матеріали за дешевими цінами в інтернеті, а шахраї користуються ситуацією.

– Сьогодні ми кожен день маємо ситуації, коли людей дурять. Громадяни купують дрова через інтернет, які їм ніхто не постачає. Це один з таких прикладів, який зараз дуже активний. Єдиний вихід, щоб не потрапити на шахрая, це розраховуватися за товар після його отримання, – додає начальник Головного управління Національної поліції області Олександр Богомол.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР