17 серпня 2022

Упродовж п’яти днів на Волині перебували хірурги-травматологи з Польщі – професор Юліан Дутка і Ян Яворський. Разом з волинськими колегами в обласній клінічній лікарні медики обстежували пацієнтів та провели 50 спільних операцій.

Поширити / зберегти:

За словами очільника травматологічного центру лікарні Адріана Філя, після обстежень волинські лікарі оперували пацієнтів за новітніми технолоґіями, які дозволяють через мінімальні розрізи зрощувати кістку й завдавати менше болю травмованим.

Як саме це робити – і показували на практиці хірурги-травматологи з Польщі.

Під час операції, каже завідувач травматолоґічного центру, пацієнтові знеболюють лише нижню частину тіла, тому людина залишається при свідомості.

Ділитися знаннями і технолоґіями з Волинянами – приїхав професор Краківського спеціалізованого шпиталю імені Стефана Жеромського, лікар Юліан Дутка.

Разом із професором приїхав і його колєґа, хірург-травматолог Ян Яворський, який двічі на рік працює у госпіталі в Папуа Новій Гвінеї.

– Хотів би побачити, що роблять в Україні, тому що мені розповідали про розвиток ортопедії і травматології. Цікавлять мене операції, для мене це ніби продовження того, чому навчився у професора Дутки в Папуа Новій Гвінеї, в лікарні міста Кундіава. А тут є пацієнт, за яким можна поспостерігати під час операції на стегні, – розповів медик Суспільному.

За п'ять днів перебування на Волині травматологи з Польщі разом із волинськими колегами надали консультації більше сотні пацієнтів та провели 50 операцій.

Зі слів директора обласної клінічної лікарні Олександра Дудара, польський професор Юліан Дутка взяв участь у 15 операціях.

Незабаром волинські лікарі, додав керівник медзакладу, планують відвідати клініку в Польщі та укласти договір про подальшу співпрацю.

Як бачимо, одночасно зі злиттям залізниць Західної України з коліями Польщі – паралельно відбувається об'єднання і медичних систем.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР