Львів перегнав Харків за кількістю робочих вакансій

16 серпня 2022

Тепер найбільше місто Західної України входить в першу трійку міст, що найбільше дають пропозицій з працевлаштування.

На сьогодні найбільше вакансій з працевлаштування зосереджено у Києві, Львові та Дніпрі.

У столиці висока активність ринку праці була і до війни, а от Львів витіснив Харків за кількістю пропозицій щодо роботі нещодавно.

Дніпро також тримає позиції, попри те, що розташований неподалік від фронту. Про це повідомляє експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua, пише Today UA.

За статистикою, 34% усіх відкритих вакансій у серпні припадає саме на Київ.

Середня заробітна плата у столиці на сьогодні становить 28 700 грн. У січні 2022 року цей показник був вищим – 31 000 грн.

Найбільш високооплачувані фахівці у Києві — це ІТ‑івці – середня ЗП понад 100 000 грн на місяць.

Другу позицію зі значним відставанням утримують спеціалісти з консультування (54 000 грн на місяць у середньому), а за ними йдуть спеціалісти у сферах «маркетинґ, реклама, PR» (середня ЗП 33 000 грн).

Львів відстає від Києва за кількістю вакансій на майже 300%. За даними сайту grc.ua, середня зарплата у місті становить 22 000 грн.

Найбільше заробляють фахівці з IT, інтернету, телекомунікацій, проте їхні зарплати вдвічі нижчі, ніж пропонують спеціалістам у Києві.

На другій сходинці за попитом — фахівці сфери «виробництво та сільське господарство» – середня зарплата 24 800 грн на місяць.

На третій позиції «транспорт та лоґістика» – середня ЗП 22700 грн.

У Львові, як і в Києві, сфера продажу є однією з провідних, на неї припадає 22,2% відкритих вакансій.

Також є робота для представників робітничих спеціальностей. Їх беруть на роботу частіше, ніж маркетологів та рекламників.

Сфери будівництва та нерухомості треті за попитом у Львові, частка їх вакансій становить 11,8%.

Також в десяток затребуваних фахівців у Львові потрапили медики та фармацевти, які не увійшли до найпопулярніших у столиці.

У Дніпрі середня зарплата становить 23 100 грн, що більше, ніж у Львові.

Лідерами із заробітків тут є не ІТ‑івці, а фахівці транспортної сфери. Логісти отримують у середньому 24 900 грн.

На другому місці розташувався «маркетинґ, реклама, PR» майже з таким самим показником – 24 600 грн.

А ось фахівці IT-сфери розташувалися на третій позиції й отримують у середньому 22 400 грн на місяць.

Треба так розуміти, що попри сьогоднішнє відставання від Києва – Львів в оглядовому майбутньому стане найголовнішим діловим містом не тільки Західної, але вже всієї України.

І що довше буде затягуватися війна і триватиме непевність щодо лінії фронту – то більше східняцькі міста втрачатимуть свої монопольні всі остатні 30 літ вагу та впливи.

Станом на сьогодні, як бачимо, Харків вже вибув з перегонів, а середні рівні зарплат між Львовом та Дніпро, по суті, зрівнялися – просто є певний розсинхрон по галузях.

Можна зробити сміливіший прогноз, що невдовзі й сам Київ почне захерівати – як це вже було майже рівно 800 років тому, а затим близько 600 літ назад.

Як то кажуть, буде наука столиці на майбутнє, що не можна відверто упосліджено ставитися ні до Львова зокрема, ні Західної України в цілому – десятиліттями дбаючи тільки про Донбас та східняцькі міста‑мільйонники.

Принагідно нагадаємо, що на Тернопільщині є купа вакансій на некваліфіковану роботу, які просто зачекалися працелюбних рук заробітчан зі Сходу України.

За умови дотримання Закону про державну мову, звісно.