Показ дешевої пропаґанди Маріуша Блащака – Onet.pl розкритикував концерт до Свята Войска Польскєґо (ВІДЕО)

16 серпня 2022

Одне з провідних польських видань Onet.pl гостро розкритикувало помпезне дійство «Концерт військової пісні країн НАТО», що відбулося до 102‑річниці від утворення Войска Польскєґо. Тим паче, що дійство було втілене коштом польських платників податків, які утримують орґанізатора шоу – суспільного мовника TVP.

Треба визнати: дійство направду нагадувало радше русско‑совкові естрадно‑істеричні шоу в дусі «бєссмєртнава полка», аніж видовище европейського взірця. 

– Мішанка з очільника Міноборони, зірки евроденсу, хору Войска Польскєґо, ветерана‑репера та вантажівок з реактивними ракетами – такий рецепт урядового телебачення для патріотичного шоу, – відразу бере за роги бика стаття від Onet.pl.

У річницю 102-ї переможної битви під Варшавою та з нагоди заходів до Свята Войска Польскєґо – Польське телебачення підготувало за державні кошти патріотично-пропаґандистський концерт, щоб підвищити статистику зголошення до війська [йдеться про добровільне рекрутування на військову службу – тут і далі прим. ЗУНР].

Для досягнення мети був підготовлений сценарій, в який було вписано військовослужбовців в стилі «the best of».

Пісні на сцені чергувалися з відеонарізками із залпами реактивних систем в небо.

Першими виступали Tre Voci.

Камера рухалася між рядами, заповненими молодими полячками та поляками в уніформі.

Ті, тримаючи біло-червоні прапори та дисципліну серйозності, задумливо повторювали слова військового хіта про Ружу й Бузину:

«Не жалійте дівочих сердець, життя так коротко триває. Не шкодуйте для війська сердець».

 

Після цього відбулося офіційне вітання глядачів в Ельблонґу та у прямому етері перед телевізорами, а також транслювався матеріал, у якому наголошувалося, що минуло 70 років відтоді, як НАТО захищає країни-членів від загроз.

– Це найсильніший альянс у світі. Військові з 30 країн дарують відчуття свободи та миру, – було сказано, – Польські вояки є частиною НАТО вже 23 роки. Їх хвалять за професіоналізм.

І далі:

– Польща відіграє ключову роль на східному фланзі НАТО. ( ...) Ми створюємо НАТО.

Як неважко здогадатися, у текстах пісень, що увійшли до програми, переважали теми відданості та жертовності вищій меті.

Представницький хор Войска Польскєґо, між іншим, співав:

– Улани, улани, мальовані діти – не їдна панянка за вами полетить.

До такого рішення [тобто вербування до війська] підбадьорював зі сцени очільник Міністерства національної оборони, віцепрем'єр-міністр Маріуш Блащак, який, увесь напружений, намагався вільно прочитати текст із суфлера, ідентичний тому, що з’явився раніше в одному з відео.

Подібні повторення в політиці означають, що це – повідомлення дня.

Очільник Міноборони Польщі проповідував, що в армію йдуть за мріями. Доброволець заробляє понад 4 тисячі злотих [близько $870], а після однорічного вишколу може залишитися резервістом.

[Перебиваючи висмійний репортаж польського видання зауважимо, що чомусь пропаґандисти «походу за мрією» ніколи не показують скалічених молодих хлопців, без рук, без ніг, без очей... Пропаґанда – вона всюди однакова!]

Також було розхвалену військову техніку:

«У наших пілотів є літаки F-16, скоро до них долучаться F-35».

Знову наголошувалося:

«Саме польські жовніри разом із союзниками стоять на сторожі східного фланґу [НАТО, Европи]».

Очільник польського Міноборони Маріуш Блащак також додав дивне речення про те, що польські солдати придатні та готові діяти, бо це їхня буденність.

— Перевірте, чи бути солдатом це майбутнє для нас. Нам потрібні ваші знання, енерґія та ентузіазм. Варто бути військовим, варто служити Батьківщині, варто бути частиною НАТО. Ми боремося за майбутнє та гідність Польщі. Ми боремося за те, щоб Польща була Польщею, – виголосив Блащак. П

 

Потім на підмостки вийшов молодий репер, заразом чинний рядовий першого класу артилерійський військ – VITO WS з пісенькою «Границя».

Улюбленець політиків з владної в Польщі партії ПіС вийшов в окулярах в стилі кінострічки Top Gun і під супровід Хору Войска Польскєґо.

Він обійшовся без коментарів політичної дійсності, єдине що – намагався прочитати текст пісні. Виступ можна визнати за частково успішну репетицію, якщо заплющити очі на кілька виконавських помилок.

Далі в етері ми споглядали типові розмови віцепрем'єр з вояками та воячками. Камера зафіксувала напружене обличчя політика, який, енерґійно жестикулюючи, розмовляв з однією з них.

 

За хвилину по тому ми вже дивилися Яцека Курського [очільник польського суспільного телебачення TVP], який здриґувався під ритм «In The Army Now» у виконанні  Капітана Джека (Captain Jack) – зірки евродиско 1990-х.

Трохи було дивно, що Капітан виходив на підмостки двічі – раз в білому мундирі, раз в оливковому – але кожен раз співав одне й те саме. Ну але нехай.

 

– Видали понад сто альбомів, заграли 62 тисячі концертів, – двічі повторював ведучий, але вже не про Капітана Джека, а представляючи Почесний Хор Войска Польскєґо.

Загалом, то була вже третє повторення впродовж одного й того самого дійства.

 

Забійник середини 1980‑х «Brothers In Arms» від леґендарної британського ватаги Dire Straits – переспівав Filip Lato, не дотягнувши й близько до рівня ориґіналу.

 

Героїчний етос під час концерту створив Томаш Ружнятовскі. В минулому – ветеран війни в Афґаністані, зараз – репер.

На цьому дійстві він виконав авторський твір, в якому є такі рядки:

Як і ти – я маю свій приватний Афґаністан
Тиху пристань ми рідко бачимо зблизькá
Як і ти – я боротьбу маю в крови

Власне, це особиста історія Томаша про руку, втрачену внаслідок вибуху міни‑пастки.

Своїми рядками репер Ружнятовскі звертається до особистих минулих подій. Після виступу ведучий використовує трагедію ветерана війни, щоб розповісти подробиці про події, в яких співак втратив руку.

Зіткнення смислів шоу та виступу репера дало сиґнал до того, що служба в польській армії вимагає жертв.

До такого висновку підштовхує і сам виступ ветерана, коли він співає про походеньки зі Смертю під руку...

 

Опріч спогадів про війну НАТО в Афґаністані впродовж 2001‑2021 років, була згадка й про сучасність.

Український гурт Odessa Band заспівав леґенду про Байрактар.

Тут польське видання нагадало, що ціла Польща збирала кошти на закупівлю відомого турецького безпілотника.

Правда, зауважує видання, такий збіг дійсності та пропаґанди на антені Польської суспільної телевізії TVP міг бути ненавмисним, несвідомим.

 

Другим акцентом, який мав підкреслити польсько-українське братерство, став виступ співунки з України – Юлії Белей.

Артистка підготувала свій переспів на хіт 1972 року – Chodź pomaluj mój świat (Ходи, розмалюй мій світ) – від чи не найпопулярнішої в 1970‑х роках польскої групи 2 Plus 1.

Співунка заспівала свою версію пісні двома мовами: українською та польською.

При чому з публікою Юлія так само спілкувалася добірною польською мовою – що, загалом, не дивно для випускниці польського філології університету імені І.Франка ві Львові. 

Під час свого виступу артистка промовила в бік військових, скупчених під сценою:

– Хотіла б подякувати всім воякам за підтримку. За те, що підтримуєте всією Европою.

 

«І це був один з найправдивіших моментів цього вечора» – резюмує свій огляд Onet.pl.