Корегував обстріли: на Рівненщині розслідують справу запоріжця, якого підозрюють у держзраді

16 серпня 2022

На Рівненщині розслідують справу запоріжця, якого затримали за держзраду. За повідомленням СБУ, аґент РФ корегував ракетні удари по Запоріжжю, а за це йому обіцяли керівну "посаду" у разі окупації міста.

51-річний чоловік був завербованим аґентом ФСБ, повідомили у пресслужбі прокуратури Рівненської области.

– З березня по серпень цього року, за допомогою одного з мобільних месенджерів він повідомляв представника спецслужби держави-агресора про місця розташування блокпостів у м. Запоріжжя, пункту постійної дислокації військової частини, а також місця ракетних влучань та шляхи переміщення військової техніки ЗСУ, — коментує речниця обласної прокуратури Оксана Жужельська, передає Суспільне.

Затримали чоловіка ще у Запоріжжі.

У пресслужбі СБУ повідомили, що багатоетапну спецоперацію з викриття і затримання агента ФСБ, провела Контррозвідка Служби безпеки. Він був завербований кадровим співробітником 5 служби ФСБ для проведення розвідувально-підривної діяльності у прифронтових територіях регіону.

– У разі захоплення міста аґресори обіцяли своєму прибічнику одну з керівних посад в окупаційній адміністрації. А сам зловмисник планував приєднатися до так званих «розстрільних груп» загарбників, щоб катувати і вбивати українських захисників, у тому числі бійців місцевих добровольчих формувань, — йдеться у повідомленні СБУ.

Передавав розвіддані запоріжець через спеціально створений анонімний Telegram-канал, туди ж надсилав світлини об'єктів. Одержані матеріали окупанти використовували для коригування вогневих ударів по Запоріжжю та планування диверсій, зазначають в Службі безпеки України. За виконання завдань чоловік отримував гроші через електронні перекази.

– Слідством встановлено дев'ять епізодів протиправної діяльності. Чоловіка затримано, йому вже оголошено про підозру. Суд на Рівненщині обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Досудове розслідування проводить Управління СБУ в Рівненській області, — додала Оксана Жужельська.

За держзраду в умовах воєнного стану чоловіку загрожує ув'язнення на 15 років, чи довічне, з конфіскацією майна.