В Івано-Франківську планують облаштувати понад 50 пунктів обігріву до зими

16 серпня 2022

В Івано-Франківську планують облаштувати понад 50 пунктів обігріву на випадок надзвичайних ситуацій. А також готуються додатково приймати нових східняків, що почнуть їхати в Західну Україну, аби зігрітися.

– Франківськ готується до зими. Я дуже прошу бути максимально уважними, тому що ворог не спить, і нам треба бути готовими пережити цю зиму. Хоч ми готуємося технологічно, щоб повністю надати тепло, але ворог захоче зірвати опалювальний сезон. Також не забуваємо, що є реґіони, які не зможуть забезпечити опалення, і багато людей поїдуть зимувати на Захід, — сказав війт Івано‑Франківська Руслан Марцінків.

Керівник міського управління з питань надзвичайних ситуацій міськради Ігор Влізло у коментарі кореспондентові Суспільного розповів, що пункти обігріву облаштують у приведених до ладу бомбосховищах ліцеїв, підприємств, закладів культури та підвалах ОСББ і житлових будинків, що перебувають на балансі «Комфортного дому». Так, каже Ігор Влізло, люди зможуть і перебувати в безпеці, і зігріватися.

– У місті є 24 бомбосховища — вони автоматично будуть і пунктами обігріву. Крім того, ми ще утеплимо укриття у школах — десь поставимо електрообігрівачі, десь, якщо можливо і безпечно, — «буржуйки». Також дали доручення ОСББ та «Комфортному дому», щоб у будинки, де є підвали й можливість (а підвалів є 211), придбали економні електрообігрівачі, — пояснив Влізло.

З його слів, у бомбосховищах, які вміщують до двох тисяч людей, планують встановити бензинові ґенератори.

– Очевидно залучатимемо і заклади культури. Жителів, які мешкають поруч, будемо обігрівати там, — сказав Ігор Влізло.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій додав, що перш ніж визначити, де і які альтернативні джерела тепла встановлюватимуть, порадяться з рятувальниками.

– Завдання номер один — щоб усе функціонувало. Завжди надіємося на краще, але готуємося до гіршого. Війна не припиняється, і є питання ціни й доставки газу. Сподіваємося, що вересень-жовтень будуть ще теплими. Але зараз потрібно все розрахувати й придбати, — сказав Ігор Влізло.