На Личаківському цвинтарі поховали останню зв'язкову Романа Шухевича

16 серпня 2022

Вчора, 15 серпня, на Личаіківському цвинтарі поховали останню зв'язкову Романа Шухевича, членкиню Організації українських націоналістів – Дарію Гусяк, яка померла 12 серпня на 99 році життя. Похованню передував скандал з міською владою.

Львівська міська рада хотіла поховати Дарію Гусяк на Полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА Личаківського цвинтаря.

– На цьому полі разом з упівцями похована ще одна зв'язкова Романа Шухевича – Ольга Ільків, та голова Львівського крайового братства ветеранів Олесь Гуменюк. Також після початку повномасштабного вторгнення рф ми вже почали тут поховання новітніх Героїв України, – заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

Натомість син Романа Шухевича, командарма УПА – Юрій Шухевич та інші громадські й політичні діячі просили Садового поховати Дарію Гусяк на Полі почесних поховань № 67 поряд з Катериною Зарицькою.

– Ми просимо Вас поховати українську героїню, яка витримала нелюдські тортури в тюрмах і таборах МҐБ-КҐБ СССР, але не зламалася, на полі почесних поховань Личаківського цвинтаря N°67 поряд з Катериною Зарицькою, Михайлом Сорокою, поряд з кенотафом її командира, провідними членами ОУН Омеляном Ковалем, Григорієм Васьковичем, ґенерал-майором, Героєм України Сергієм Кульчицьким, – йшлося у зверненні до Садового.

Львівській громаді так і не вдалося домовитися з Андрієм Садовим про поховання Дарії Гусяк на Полі почесних поховань № 67, і тому після рішення Юрія Шухевича її поховали у родинному гробівці родини Шухевичів на Личаківському цвинтарі.

Довідка

Полі почесних поховань № 67 розташоване безпосередньо на теренах Личаківського цвинтара – відразу праворуч за брамою головну входу на кладовище.

Натомість Меморіал воїнів УПА – це новітній комплекс, відкритий лише в 2008 році. Він розташований вже за межами старовинної частини Личаківського цвинтара – на так званому Марсовому полі, що прилягає до кладовища з північного боку.