У Луцьку знову запрацює МакДональдз

12 серпня 2022

Заклад припинив працювати після початку повномасштабної війни. А тепер вирішив поетапно знову відновлювати обслуговування. Але насправді – все далеко не так просто, як каже компанія офіційно. Знайдено й підводні камені МакДональдзу в Україні.

Офіційна заява від самої мережі ресторанів звучить так:

– Після тривалих консультацій і обговорень з українськими посадовцями, постачальниками та фахівцями з безпеки, а також з огляду на прохання наших співробітників повернутися до роботи, ми вирішили запровадити поетапний план відновлення роботи деяких ресторанів у Києві та в Західній України, де інші бізнеси безпечно відновили роботу.

Протягом кількох наступних місяців ми з партнерами будемо займатися відновленням ланцюгів постачання продуктів у ресторани, підготовкою ресторанів до обслуговування клієнтів, поверненням команди ресторанів і співробітників у робоче середовище, а також впровадженням розширених процедур і протоколів для підтримки безпеки наших людей і клієнтів, – повідомила компанія в себе на Фейсбуку.

Зрозуміло, що коли мова йде про Західну Україну, то насамперед будуть відновлювати роботу харчевні МакДональдзу в містах, що піддалися найменшій кількості атак з боку Московії.

Луцьк можна віднести до цієї катеґорії міст, хоча в часі нинішнім дедалі загрозливішою стає напад і з боку Білорусі.

Разом з тим, пильні дописувачі до соцмереж поставили запитання: чому МакДоналдьз так довго зволікає з відновленням роботи своїх закладів, коли найближчий їм за форматом конкурент KFC давно вже працює всюди, де можна?

Як з'ясували ці ж допитливі дописувачі по фейсбуках, скорше за все, питання стояло далеко не про безпеку працівників та відвідувачів, якими постійно офіційно прикривається керівництво компанії.

Просто франшиза МакДональдз зайшла в Україну і працювала всі ці роки через... свій московський офіс!

Тобто особливо нічого нового: майже всі транснаціональні компанії до 2014 року й далі відносили Україну до ex-USSR і мали в носі якесь там проголошення незалежности в 1991 році ще.

Низка ж компаній продовжувала відносити Україну до «СССРу», тобто через призму Москви і після 2014 року.

Серед них – і МакДональдз.

Тож враховуючи поточний політичний момент представництво компанії в Україні мусило швиденько перезаписати свою франшизу на Литву.

І саме це переписування й затягло поновлення роботи харчевень МакДональдз в Україні.

А не той патос «з турботою про безпеку».