Польські школи готові прийняти 200-300 тисяч дітей з України, – міністр освіти Польщі

9 серпня 2022

«Ми систематично до цього готуємось. У нас дуже еластична система, створена спільно з самоврядуванням і відповідальними органами», – запевнив Пшемислав Чарнек.

Польські урядники вже відкритим текстом озвучують свої плани щодо асиміляції дітей з України.

Міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек сказав, що польські школи готові з вересня прийняти 200-300 тисяч дітей з України. Гість Польського Радіо повідомив, що у польських школах є місце для українських учнів.

Пан Чарнек зазначив, що ймовірні проблеми можуть виникнути у великих містах, таких як Варшава чи Краків, де можливими є ситуації, коли надто багато осіб звернеться до директора однієї школи з проханням прийняти дітей.

– Тоді ми будемо пропонувати інші школи, де буде можливо прийняти українських дітей», – пояснив очільник Міністерства освіти і науки.

Пшемислав Чарнек сказав, що відповідно до даних Міністерства, у Польщі перебуває близько 700-800 тисяч українських дітей шкільного віку.

Міністр додав, що близько 500-600 тисяч з них навчаються дистанційно у своїх українських школах. 

Правда, це дані за минулий 2021/2022 навчальний рік, коли багато хто з дітей біженців навчався ще «за інерцією» в своїх українських школах онлайн.

Зрозуміло, що за останні пів року відбулася відчутна суспільна та мовна адаптація українських дітей та їх батьків, тому просто зі згаданих 500‑600 тисяч більшість може схилитися все ж таки до фізичного відвідування школи, а не до навчання через монітор.

Зрозуміло, що польські політики не могли знехтувати таким карт-бланшем, що їм впав через війну в Україні і вони роблять максимально все задля поглиблення та розширення мовного і культурного поглинання українських біженців.

Насамперед – дітей, які в рази ліпше за дорослих всотують «польскі шьвят», дбайливо загорнутий в привабливу обгортку.