Східняку не сподобалось, що у Трускавці просять спілкуватись українською

9 серпня 2022

Внутрішньо переміщена особа з м. Києва (громадянин М.) звернувся на гарячу лінію Кабінету Міністрів України з приводу того, що у Трускавці розміщене оголошення, в якому переселенців просять спілкуватися українською мовою.

Чоловік сфотографував оголошення, яке розміщене на вул. Стебницькій на вхідних дверях торгового центру «Славутич» і на вхідних дверях продуктового ринку, де написано:

«Шановні переселенці! Ми – Україна. Ми розмовляємо виключно українською. Не знаєте – вчіть, говоріть українською, хай ламаною, але спілкуйтеся нею!».

Переселенець визначив такі листівки як «розповсюдження НАКАЗНОГО оголошення на Львівщині для переселенців».

Переселенцю М. було пояснено, що Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», котрий набрав чинності 16 липня 2019 року, визначає українську мову як єдину державну мову в Україні та покладає на державу обов’язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, повідомляє сайт Трускавецької міськради.

Зокрема, статтею 30 цього Закону визначено, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна українська мова.

Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари й послуги державною мовою.

Хоча Трускавецька міська рада не приймала нормативно-правового акту щодо затвердження тексту оголошення, розміщеного на будівлях на вул. Стебницькій, але ініціативи підприємців щодо популяризації української мови серед ВПО вітаються.

Нагадуємо також, що за сприяння Трускавецької міської ради переселенці зі Сходу мають можливість покращити рівень володіння українською мовою на безкоштовних курсах та клубах спілкування, організованих відділом освіти ТМР та Трускавецьким терцентром.

Шкода, що не повідомляється повні анкетні дані цього «любітєля» русскоґо міра.

І дивно, чому СБУ не ловить такий яскравих диверсантів, закинутих в Галичину, аби тут просувати російські наративи?

Хоча дійсно: що з нього візьмеш, крім аналізів?

Ось якби він волонтеркою займався б, ось тоді....