8 серпня 2022

За дивним,але, мабуть, не випадковим збігом обставин художник-переселенець Олександр Жильцов живе та працює у будинку батьків одного іззасновників Закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі.

Поширити / зберегти:

Тут у Мукачеві проходило дитинство Ерделі та формувався його творчий шлях. 

Ще у 2016-му році уряд Угорщини започаткував програму Угорського дому, спрямовану на збереження угорських культурних цінностей Закарпаття.

Реконструкція колишньої резиденції родини Ерделіу Мукачеві завершилася на початку літа цього року.

Тут створено меморіальну кімнату-музей Адальберта Ерделі, а сам будинок – мав би служити творчою базою для художників, пише Угорська Правда.

Проте війна скореґувала плани кураторів будинку Ерделі й зараз тут у гостьових кімнатах проживають дві сім’ї переселенців, в тому числі родина Олександра Жильцова разом з котом, якого вони не лишили у Києві.

Мистецька атмосфера цього будинку сприяє творчості, каже Олександр, робочим місце якого віднедавна стала колишня майстерня художника Адальберта Ерделі.

Втім, суржикоязикий митець, яка чути з інтерв'ю на відео, що оприлюднило згадане видання, міг би спокійно вже давно повернутися до загалом спокійного Києва. Як це вже зробило близько 2 млн містян.

Але очевидно, що в підкарпатській садибі Ерделі воно якось затишніше для Жильцова.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР