8 серпня 2022

Польський уряд збирається заохочувати біженців з України, які мають намір довше залишатися в Польщі, переїжджати з великих міст у менші містечка та на села.

Поширити / зберегти:

Заохоченням до цього мають стати низька плата за винайм помешкання, а також забезпечення працею, повідомила міністерка канцелярії прем’єр-міністра Аґнєшка Сьціґай.

Пані Сьціґай, яка займається питанням суспільної інтеґрації, а також питанням біженців з України, повідомила, що готує програму, яка заохочуватиме українських біженців із великих міст переїздити до менших міст.

– Ми хочемо заохотити українців переїхати з великих міст у провінцію, тому що там буде житло, робота, а також є великі потреби [в людських ресурсах], тому що польське село трохи знелюднилось, – сказала вона в понеділок в етері TVP 1, повідомляє Bankier.pl.

Вона пояснила, що одним зі стимулів буде комунальне житло з низькою орендною платою, якого є дуже багато в сільській місцевості Польщі.

На думку польської міністерки, в середньому в ґміні [територіальна громада в Польщі] з населенням 15-20 тисяч є приблизно 30-40 вільних приміщень, які можна адаптувати під житло.

– [Ці приміщення] можна здавати у винайм, орендувати у приватних власників під міські комунальні потреби, наприклад, на 5-6 років. Громада б за це відповідала, вона б це використовувала, даючи сім’ям можливість жити, – ​пояснила Сьціґай.

Вона звернула увагу, що в невеликих містах часто легше знайти роботу, ніж у великих.

– У нас є жінки з України, які мають великий потенціал для використання, наприклад, у соціальних службах, догляді за людьми літнього віку, де не вистачає рук для роботи, – зазначила міністерка.

Скидається на те, що певні політичні Польщі сили готують собі нову виборчу базу, яка, за словами пана міністерки, «знелюднилась».

Водночас деякі поляки неоднозначно сприймають цей задум влади, сприймаючи ледь не примусове розселення українських біженців по селах за «осадників».

– То вони все ж таки біженці чи поселенці? – запитують польські читачі у відгуках під статтею.

Видається, Польща розпочала таку собі операцію «Вісла‑2». Просто нині вона здійснюватиметься відносно м'якими, «гуманними» методами.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР