Кобилянська від А до Я – від Старого Лева

6 серпня 2022

Львівське Видавництво Старого Лева пустило в світ нову книжку про знамениту письменницю.

‟Кобилянська від А до Я” – нова книжка у серії книжок-абеток для родинного читання. Про українську письменницю-модерністку, ранню учасницю феміністичного руху на Буковині й майстриню драматичної оповіді, близьку товаришку Лесі Українки.

Головна «заковика» Кобилянської — в її глибині, в зазиранні в «нутро», у внутрішній світ людини. У цьому й криється революційність її творів, стверджує Видавництво Старого Лева.

Ольга Кобилянська виросла в оточенні п’ятьох братів, мала тихий голос і дуже комплексувала, коли доводилося виступати перед широкою публікою, навіть у дорослому віці.

Але дівчина мріяла про акторську кар’єру, хотіла бути побаченою і почутою, у письмо вкладала душу…

Згодом її назвуть феміністкою, а жінок у її творах – неординарними і суперечливими.

Та якою насправді була Ольга Кобилянська, яка порівнювала себе з ніжною квіткою «мімозою сором’язливою», але не боялася першою виказати свої почуття чоловікові? 

Знаковим зі знаком ‟мінус” є те, що про уродженку Буковини й зачинательку в цім краї жіночого руху взялося друкувати львівське видавництво – очевидно, місцевим чернівецьким книжковикам не особливо інтересний життєпис непересічної мисткині свого краю.

Ось якби вона була з Києва, Харкова чи ще ліпше – з самого Донецька...

Разом з тим, цікаво дізнатися, чи Старий Лев висвітлює доволі таки табуйоване досі питання, що Ольга Кобилянська була значно більше, ніж просто «близька товаришка» Лесі Українки.

Можна сказати, що письменниці між собою були «близькими близькими» – і не тільки суто на духовному рівні.

Але про це – шукайте в книжці: «Кобилянська від А до Я»