Півторарічний хлопчик із Рівненщини виграв у лотерею ліки за 2 млн доларів

5 серпня 2022

Олексію Савостянику поставили діагноз спінальна м'язова атрофія в листопаді 2021 року.

Півторарічний хлопчик з Рівненщини, якому поставили діагноз спінальна м'язова атрофія, виграв укол за понад 2 млн доларів. Цього одного уколу достатньо, аби повністю зупинити розвиток хвороби.

Діазноз Олексію Савостянику поставили в десятимісячному віці, з тих пір родина збирала гроші, але до цього часу вдалось зібрати лише близько 7 млн грн. Наразі збір закрито.

Про це повідомила мама Олексія Савостяника у Instagram, пише Zaxid.net.

— Ми повинні були отримати укол іншим шляхом, вже чекали, коли скажуть їхати до іншої країни. Але вчора нам зателефонували і сказали, що Олексійчик виграв укол від Новартіс. Сьогодні у нашої старшої донечки день народження і ось такий подарунок і їй, і нам, – написала Василина Савостяник.

Діагноз спінальна м'язова атрофія у дитини підтвердили в листопаді 2021 року, коли Олексію було десять місяців.

Зазначимо, що для лікування СМА достатньо лише одного уколу.

Спінальна м'язова атрофія є спадковим захворюванням, під час якого відбувається порушення функції нервових клітин спинного мозку, що призводить до прогресивного розвитку м'язової слабкості і їхньої атрофії.

СМА є найпоширенішою генетичною причиною смерті дітей до двох років.

Через високу вартість ліків три роки тому виробник вирішив проводити лотерею для дітей, які потребують лікування і не мають змоги оплатити його.

Раз на два тижні незалежна комісія тягне жереб із заявок, поданих з усіх країн, де такі ліки не продаються.