Олесь Дзиндра — на свободі. Чи надовго?

4 серпня 2022

Вчора відомого львівського культурного діяча, митця, підприємця та волонтера Олеся Дзиндру заарештувала СБУ. Звинувачення вже звичне для волонтерів: буцім як наживання на допомозі ЗСУ. Громадськість Міста Лева почала обурюватись.

В суспільних мережах та «циганською поштою» в мистецьких колах швидко розлетілася інформація про незрозумілий арешт пана Дзиндри.

Річ в тім, що це дуже знакова особистість, як вже писав ЗУНР, в культурно‑мистецькому середовищі Львова зокрема, так і в загальноукраїнському контексті загалом, аби його арешт минувся непоміченим.

Ще й під приводом звинувачення в «розкраданні волонтерської допомоги».

— Вся ця активність і «боротьба зі злочинністю» від наших правоохоронців з кожною відкритою справою на волонтерів, все більше виглядає на повну дискредитацію та параліч волонтерського руху як такого, — написала на своїй ФБ сторінці Юля Хомчин, Директорка Інституту стратегії культури та Депутатка від «Об'єднання "Самопоміч"‑Львів».

Відомий ще з початку 1990‑х років громадський діяч, адвокат Іван Макар так само зреаґував на новину:

Те, що подібним займаються правоохоронці, непогано. Погано лиш те, що вони не займаються військовим командуванням, яке має належно забезпечити всім необхідним солдат, а не продавати тим же військовим та волонтерам все підряд через напівлегальні воєнторги.

Представник вже молодшої культурної ґенерації, музикант та знаний львівський радіозаводій, а зараз фронтовий лікар Андрій Жолоб теж не залишився осторонь:

І продовження тупих виконань планів розкриттів. Іноді здається що правоохоронна система безнадійно невиліковна.

При чому буквально рядком нижче пан Жолоб стверджує, що довкола нього є купа чинних поліціянтів, які обрали саме службу на фронті, аніж виконання «планів» з розкриття злочинності.

Пізніше відомий львівський публіцист, журналіст та громадський діяч Володимир Павлів на своєму профілі Фейсбук повідомив:

Олесь Дзиндра на свободі. Справа у розвитку. На його думку, йдеться про провокацію правоохоронних органів, спрямовану проти волонтерського руху.

Очевидно, швидка та згуртована реакція львівської й не тільки активної громадськості таки вплинула на правоохоронців: 67‑річного митця було випущено з мордовні СБУ.

Але до кінця справи, треба розуміти, ще далеко: тривають перемовини з адвокатами.

Одне можна сказати з впевненістю: навряд чи в скорім часі пан Дзиндра захоче повернутися до волонтерської діяльности.

Цю почесну місію, треба так розуміти, в нього естафетно перехоплять всі, причетні до висунення звинувачень, обшуку помешкання та арешту пана Олеся.