СБУ арештувала митця Олеся Дзиндру. Звинувачення звичне: буцім наживався на «волонтерці»

4 серпня 2022

СБУ допитала й арештувала відомого львівського митця, громадського діяча та волонтера Олеся Дзиндру. Звинувачення висунене традиційне вже на адресу волонтерів з Галичини: буцім як наживався на волонтерстві. Часи НКВД сі повертают...

Наразі подробиці справи ще не відомі, але за попередньою інформацією Олеся Дзиндру звинувачують буцім як в перепродажу автівок, що призначалися для відправлення на Схід, на фронт.

СБУ вже влаштувало пану Олесю допис і кинуло його за ґрати.

Це вже далеко не перший випадок арештів та звинувачень ві бік з Західної України.

Наприклад, одним з найрезонансніших стався так само ві Львові рівно три місяці тому: в перших числах було звинувачено і заарештовано відомого львівського громадського діяча — Романа Матиса.

Зокрема пан Роман знаний за своєю громадською ініціятивою «И так паймут!», яка послідовно впродовж останніх 10 років відстоює повноцінне запровадження української мови в Україні та прав україномовних споживачів на придбання товарів та отримання послуг українською мовою.

Наразі Романа Матиса випущено під грошову заставу, але звинувачення йому висувається таке саме: нібито він заробляв на гуманітарній допомозі та перепродував «волонтерку».

Показово, що суму застави у випадку з Матисом було призначено в сумі... 2 млн гривень! Саме так: 2.000.000 грн.

Це при тому, що згідно з всіма мислимими й немислимими приписам чинного законодавства в його випадку сума грошової застави не могла перевищувати 300 тисяч грн.

Суто для порівняння: директорка школи, яка здавала позиції ЗСУ у Києві, вийшла під заставу 500 тис. грн.

Відчуйте, як то кажуть, різницю: де Матис, а де — навідниця на позиції українських вояків.

Скидається на те, що київська влада вирішила остаточно дискримінувати волонтерський рух в Галичині, аби раз і назавжди відбити охоту в галичан допомагати як ЗСУ, так переселенцям зі Сходу.

Очевидно, адміністрацію з Печерських пагорбів цікавить з Західної України тільки «гарматне м'ясо» й ніц більше.

А може й просто: Київ готується остаточно здати південь та схід України, а тому навіщо їм волонтерство з Галичини?

 

Дзиндра Олесь: довідка

Народився 21 травня 1955 року у Львові.

Живе і працює у Львові. Одружений, має трьох дітей. Художник, архітектор, інсталятор, куратор, громадський діяч, волонтер.

Навчався у Львівській політехніці (спеціальність – архітектура) та Львівській Академії Мистецтв (спеціальність – дизайн та проєктування інтер’єру). Вчителі:  Р. Липка, Е. Мисько, Д. Крвавич, Р. Петрук.

З 1974 року учасник багатьох художніх виставок, в тому числі міжнародних. Працює в монументальному, декоративному, ужитковому та образотворчому мистецтві. Його монументальні роботи є в Києві і Санкт-Петербурзі. Творчі роботи знаходяться в приватних колекціях та галереях країн Європи, Північної Америки та Японії.

1992 року заснував в пивницях бувшого монастиря отців бернардинців Український Музей Модерного Мистецтва, згодом – Музей Ідей.

1994 року заснував родинну гуту «Dzyndra-art glass studio», де працює в техніці гутного скла.

1998 року заложив Сад «Бернарденґарден» – територія вільних пластичних ідей», де проводяться щорічні мистецькі пленери та симпозіуми, зокрема з 2008 року – міжнародний студентський архітектурний пленер «Бернарден Ґарден».

У 2006 році заснував щорічний фестиваль «Львів – столиця ремесел»;  міжнародний фестиваль незалежного кіна «КіноЛев», конкурс «Концепт-шопка», фестиваль міського вертепу.

У 2007 році започаткував фестивалі снігової скульптури «СвятоСніг», міжнародний фестиваль відеоарту «Кінолевчик», фестиваль «Вуличні музики», зимовий фестиваль «Різдво на Валовій»;

У 2008 році розпочав «LeoПолтвіс» – проєкт ревіталізації львівської міської ріки, мистецький проєкт ЛімПоПо (Ліміт Потенції Порожнечі), співзасновник Інституту актуального мистецтва.

У 2009 році «Мистецьку Фосу»  – проєкт відродження львівських цехових ремесел,

У 2010 році – заснував культурологічний проєкт «MezzoДром» –  тижні культур національних громад Львова;

З початком війни на Сході Олесь Дзиндра дієво долучився до волонтерського руху.

Середі іншого, його ресторація «Трапезна Ідей» безкоштовно годувала східних переселенців.

Розлогіше про пана Дзиндру можна дізнатися з інтерв'ю на Ukraïneri.