4 серпня 2022

У Львівській Політехніці підписали відповідний Меморандум. Це один з кроків до участі регіону в міждержавній ініціативі «Три Моря».

Поширити / зберегти:

У Національному університеті «Львівська Політехніка» відбулась зустріч в межах якої обговорили створення інноваційного кластера TECH RAIL, Національного наукового центру локомотивобудування та залізничного транспорту, участь Львівщини у міждержавній ініціативі «Три Моря», будівництві Євроколії 1435 Варшава-Львів-Київ, переміщення виробництв та навчальних закладів, питання імпортозаміщення і локалізації.

Як розповів Голова Асоціації інновацій транспортної інфраструктури України Андрій Смородін, вплив війни на ґлобальні ринки, ланцюги поставок і продовольчу безпеку продемонстрував, що покращення транспортного зв’язку ЄС із країнами-сусідами зараз особливо важливе.

Так, минулого тижня Єврокомісія запропонувала включити українські лоґістичні шляхи до Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T).  Вони проходитимуть через Львівщину.

— Сьогодні ми долучаємось не лише словами, але й ділами до європейського простору. І дуже важливо, як ми будемо розбудовувати взаємодію з нашими європейськими партнерами, як ми будемо залучати наших виробників, науковців, владу, – зазначив він.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький наголосив, що сьогодні Україна є кандидатом в члени Євросоюзу і має повне право стати членом міждержавної ініціативи «Три моря», йдеться в повідомленні Львівської ОДА.

Попри те, ще не маючи цього статусу, область не стоїть на місці, а сьогодні дає старт створенню інноваційного кластера з розвитку залізничного транспорту TECH RAIL.

— В межах ініціативи «Три моря» ми підписали Меморандум, який дає змогу розвивати логістику у сфері залізничних перевезень. Це створення TECH RAIL центру, куди будуть залучені Львівська політехніка, іноземні партнери та навчальні заклади, що дасть змогу створити інноваційний технологічний хаб.

— Тут ми говоримо не лише про ремонт колій і створення логістичного центру, технологічного оновлення, а також про впровадження інновацій, які притаманні цій галузі. Інновації завжди мають додану вартість, відтак ми не лише виконуватимемо будівельні роботи, але й створимо інноваційний продукт, який можна використовувати в галузі залізничних перевезень. Це дасть змогу розвивати і суміжні галузі, перемістити підприємства та створювати нові робочі місця, – наголосив Максим Козицький.

Ініціатива розпочнеться зі Львова, надалі в планах – створення Національного залізничного кластера. 

Такий засновок Львівської адміністрації, безперечно,  варто привітати.

Але так само варто нагадати пану Смородіну, же хто‑хто, а Галичина, рівнож як Підкарпаття та Буковина — вже були «долучені до Европейського простору» і саме завдяки цій «долученості» вони мають й европейську лоґістику містобудування, і заложену ще з тих часів інфраструктуру, і так інше.

Тож не забуваймо, завдяки кому чи чому цей край майже на 100 років раптом був висмикнутий з Европейського контексту, гаразд?

Щодо «Трьох морів» — амбітний, звісно, план.

Але тут бодай одне море втримати, не те що за три відразу братися!

Хоча Галицька держава доби Ярослава Осмомисла направду виходила до Чорного моря — це безперечний факт...

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР