Нова Пошта збирається зайти до Польщі

3 серпня 2022

З одного боку, це добре: така собі економічна експансія не з Заходу на Схід, як зазвичай, а навпаки. Але якщо зануритися в суть явища глибше...

Вихід на польський ринок є першим етапом ґлобальної експансії, започаткованої власниками найбільшого українського поштового оператора «Нова Пошта», заснованого підприємцями В’ячеславом Клімовим та Володимиром Поперешнюком. Згідно з повідомленням компанії, перша філія має бути відкрита у Варшаві у вересні цього року.

До кінця цього року українська компанія планує відкрити відділки у всіх великих містах Польщі, пишуть Wiadomści Handlowe.

Польське видання називає Нову Пошту «маґнатом українського ринку поштових послуг» та еквівалентом сервісу InPost в Польщі.

Компанія має, загалом, амбітні ґлобальні плани щодо виходу на міжнародні ринки. Зокрема, Нова Пошта вже працює в Молдові, також працює сервіс Нова Пошта Global, який обслуговує достави з США, Европи та Китаю.

Компанія намагалася закріпитися на грузинському ринку, але шість пілотних філій були закриті. Що й не дивно: кому ж туди і хто має відправляти регулярні посилки?

Тож наразі плани розвитку поштового оператора зосереджені на країнах з великою кількістю українських біженців.

У квітні Нова Пошта запустила послугу: «Речі з дому за кордоном».

Вона дозволяє відправити валізу або посилку з особистими речами в одну з 24 країн Європи зі знижками від 50 до 80 відсотків. У рамках цієї послуги можна відправляти посилки, зокрема, до Польщі, Франції, Німеччини, Італії, Болгарії, Угорщини, Литви, Естонії, Хорватії та ін.

— Багато українців під час війни виїхали за кордон, переважно в країни Європи. Люди лишали домівки, взявши лише невелику частину речей та документів. Тому ми йдемо назустріч нашим українцям і зробили можливість відправляти необхідні особисті речі рідним зі значними знижками. Через нову послугу можна відправити тільки вживані речі, тобто без етикеток та заводських упаковок. Наприклад, одяг, взуття, іграшки, косметику тощо, — говорить Юрій Беневитський, СЕО Нової Пошти Ґлобал.

При цьому до перевезення не допускаються документи з посвідченням особи, їжа, ліки, алкоголь, електроніка (фотоапарати, ноутбуки, телефони тощо), гроші, іменні банківські карти та горючі матеріали.

З одного боку, безперечно: це надзвичайно зручно для мільйонів біженців по світах з України.

Але підводні камені полягають в тому, що чим більше переселенці отримуватимуть «частинки звичного домашнього затишку» по закордонах, тим комфортніше вони там себе почуватимуть.

Тобто в них дедалі менше і менше виникатиме бажання повертатися додому.

Дійсно: навіщо повертатися, якщо «дім» приїде в знакових коробках Нової Пошти?

Так що, в найближчій перспективі, безперечно, Нова Пошта виграє. Але в стратегічнім вимірі станеться так, що не буде вже й кому з України що надсилати...

Це щось подібно, як з трудовими міґрантами з країн Азії та Африки.

Спочатку підприємці потирають руки від навали дешевої робочої сили. Але за два, три, п'ять років — коли її стає вже 5% і більше від населення країни — цим самим підприємцям потрібно платити вже за утримання армій поліції та ґвардії, яка буде приборкувати бунти та масові вуличні безлади, скоєні цією ж самою дешевою робочою силою!

Тобто у висліді вона з часом не такою вже й дешевою виходить!

З експансією Нової Пошти буде десь щось подібне, тільки дзеркально навпаки: бо в рази впаде кількість населення в Україні.

Всі, хто можуть рухатися – до Польщі переїдуть.

І якраз «Речі з дому» завдяки Новій Пошті туди ж таки й перевезуть. Тим паче, що це недорого.