«План "Маршалла"» для Закарпаття: планують відкрити індустріальний парк

2 серпня 2022

На Закарпатті планують відкрити індустріальний парк, у якому працевлаштують понад 2000 працівників, а їхня зарплатня перевищуватиме 20 тис. грн.

Про це в коментарі Espreso. Zahid розповів розпорядник виконкому Солотвинської селищної ради Богдан Макусій.

Він у громаді курує питання реалізації проєкту інвестиційного парку "Марамуреш".

Макусій зазначив, що ідея створення індустріального парку в селі Біла Церква (Солотвинської ТГ, Тячівського району) виникла ще в 2020 році. А на початку червня 2022-го – "Марамуреш" включили до Реєстру індустріальних (промислових) парків України. Крім того, про створення парку "Марамуреш" минулого місяця говорили на конференції з питань відновлення України в Лугано.

— На моє переконання, майбутній розвиток промисловості України – за індустріальними парками. Ми пройшли весь законодавчо передбачений процес по реєстрації та створенню індустріального парку – починаючи з ідеї, вибору земельної ділянки, зміни її цільового призначення, розробки і затвердження концепції, пошуку інвесторів та розробки проєкт, – розповідає Макусій. 

Площа індустріального парку – 33,2 гектара, орієнтовна запланована кількість працюючих на території комплексу становить 2-3 тис. людей.

— На цей момент ми виготовляємо проєкт розвитку інфраструктури – це дорога, каналізація, водопостачання, водовідведення, електромережі та огорожа. 

Відкриття індустріального парку пов'язане з запланованим будівництвом міжнародного пункту пропуску Біла Церква – Сіґету Мармацій.

— Будується міст через річку Тиса. Його зводять за европейські кошти, але румунською стороною. В цьому році будівництво мають розпочати, в наступному – завершити. Українська сторона має побудувати лише митницю, – веде далі Макусій.

На території індустріального парку планують розмістити 5-6 промислових підприємств, що спеціалізуються на деревообробці та машинобудуванні. В основному розраховують на підприємства з іноземними інвестиціями.

— Ми пропонували і релокованим підприємствам, які покинули східні регіони України. Якщо вони виявлять бажання – жодних проблем, вони можуть також заходити. Але в основному орієнтуємося на деревообробні та машинобудівні підприємства з Европи, які планують розширення. Ведемо переговори з підприємствами в Румунії, Угорщини та Чехії, – каже Макусій.

У Солотвинській громаді планують, що продукція здебільшого йтиме на експорт.

— Це має бути глибоке перероблення деревини. Не просто розпиляли й відправили туди, а тут мають виготовити готовий виріб – якомога більше доданої вартості. Розміщення парку зумовлене тим, що поблизу багато сировини. А ще тим, що робоча сила виїжджає з України за кордон і працює на таких же підприємствах на території Румунії. А ми хочемо повернути українців на батьківщину, – наголосив Макусій.

Чиновник каже, що перед інвесторами ставили умови щодо заробітних плат.

— Ми наголошували, щоб заробітні плати були не менші, ніж 15 тисяч гривень. І це ще розмова була при курсі 25 грн за долар, йшлося про 600 доларів. Тобто тепер можна говорити, що мінімальна зарплата має становити 20-25 тисяч гривень, – зазначив Богдан Макусій.