1 серпня 2022

Це єдиний аеропорт в теперішній Україні, який може відновити регулярні перелети: через унікальність свого розташування.

Поширити / зберегти:

На черговій сесії Закарпатської обласної ради депутати виділили гроші на ужгородський аеропорт, тим паче, що це ледь не єдиний аеропорт, який уцілів у війні, повідомляють Крила.

Ці 26 мільйонів призначаються для того, щоб у нас з’явився великий, унікальний і можливо останній, найголовніший в державі аеропорт – повідомив Володимир Чубірко, голова Закарпатської облради. – Насправді це єдине в Україні летовище, яке може функціонувати для пасажирських перевезень, тому що злітно-посадкова смуга починається зі Словаччини й  закінчується Словаччиною. Злітаючий борт попадає у небо Європейського Союзу, а не в небо України, яке сьогодні закрито у зв’язку з подіями.

Голова Закарпатської облради впевнений, що за місяць-другий з міжнародного летовища «Ужгород» почнуть літати борти українських авіакомпаній, які базуються сьогодні в Европі.

Очікується, що рейси відбуватимуться в напрямку Відня, якщо потрібно — то до Праги, Мюнхена.

З початком війни всі аеропорти України є закритими з міркувань безпеки. Ужгородське ж летовище останні роки не працювало саме через неузгодженість з Словаччиною щодо використання її повітряного простору: суто фізично літаки звідти не можуть злітати чи сідати так, аби не заходити в небо іншої держави.

Не в останню чергу ці непорозуміння були з вини київської влади: як завжди, з Печерських пагорбів глибоко начхати було на проблеми віддалених закутків Західної України — це ж не улюблений і так леліяний Києвом Донбас з його копальнями-трубами-заводами. 

Тепер он як життя повернуло! Навіть згадали, ще десь існує якийсь там Міжнародний аеропорт «Ужгород», який годен злітати через Словаччину!

А якби путін не напав — тоді що? Ба, більше того! А що буде по війні, коли вже путіна не стане? Знов повне забуття для «западєнскай» провінції, так?

 

Понова

Нажаль, нікуди Ужгород не полетить: з приводу цією новини зробив відповідну заяву голова Закарпатської ОДА Віктор Микита на своїй ФБ-сторінці:

Вимушений корегувати інформацію, яку поширили певні функціонери стосовно роботи міжнародного аеропорту «Ужгород»:

—сьогодні летовище не готове приймати або відправляти цивільні рейси на територію Європейського Союзу;

— аеропорт не має відповідних дозвільних документів на початок роботи;

небо над Україною закрите, так само як і закриті усі аеропорти;

— немає підписаних документів з ЄС про можливість запуску регулярних рейсів на територію Євросоюзу;

— світлосигнальна система, злітна смуга та інші елементи інфраструктури не готові приймати регулярні рейси тощо.

Так, ми працюємо над приведенням аеропорту до вимог та сертифікації.

Для виконання комплексу заходів залучені Міністерство інфраструктури України, Украерорух, СБУ, ДСНС, найкращі фахівці за напрямком приватної пасажирської і вантажної авіації для консалтингу й оптимізації роботи летовища та інші.

Але ми говоримо про процес – довготривалий та системний.

Тому зараз заяви про відновлення роботи аеропорту – це не більше, ніж бажання та наміри.

Прошу всіх виважено підходити до подачі інформації та не забувати, що в країні воєнний стан.

 

PS
Скидається на те, що після розголосу про запуск летовища в Ужгороді наміснику президента в Закарпатті подзвонив «червоний телефон» в його кабінеті й з слухавки керівний голос прокричав, що яке ще до дідька летовище, який в кузькіну мать, аеродром??!

Воно й зрозуміло: не може «київський обком» дозволити літати якомусь «задуп'ю» на кшталт Ужгорода, коли царський Бориспіль намертво стоїть...

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР